Javlja "Blumberg"

Sporazum zbog kojeg Zapad drhti: Počeli pregovori Rusije i Indije?

  • 12.02.2024. 15:06

Državne rafinerije nafte u Indiji pregovaraju o dugoročnim sporazumima o isporuci sirove nafte sa ruskim energetskim gigantom "Rosnjeft", javlja "Blumberg", pozivajući se na izvore.

"Indijan ojl", "Barat petroleum" i "Hindustan petroleum" učestvuju u razgovorima, sa ciljem da potpišu ugovore o stabilnom snabdijevanju umjesto jednokratnih kupovina, što će ih učiniti otpornijim na konkurenciju, prenosi RT Balkan.

Rafinerije navodno putem ugovora žele da obezbijede isporuke od oko 500.000 barela ruske nafte dnevno. Takođe planiraju da unesu klauzule koje bi ih zaštitile od kazni u slučaju problema sa plaćanjem i kašnjenja isporuka.

"Indijan ojl" već ima ugovor sa "Rosnjeftom" iz 2020. godine, prema kojem je rafinerija trebalo da od ruske kompanije uvozi dva miliona tona nafte tipa ural godišnje.

Ugovor je produžen 2023. godine, pri čemu su se dvije kompanije složile da značajno povećaju isporuke nafte i diverzifikuju vrste nafte koje se isporučuju Indiji. Druge dvije državne rafinerije nemaju postojeće dugoročne ugovore sa "Rosnjeftom".

Indija, inače treći po veličini uvoznik sirove nafte u svijetu, povećava uvoz ruske nafte u posljednje dvije godine uprkos zapadnim sankcijama nametnutim Moskvi, koristeći popuste koje je Rusija ponudila kako bi osvojila tržišta nakon što je izgubila kupce na Zapadu.

Rusija je prošle godine u Indiju izvozila u prosjeku 1,75 miliona barela sirove nafte dnevno, prema podacima analitčke kuće "Kpler" a koje je preneo "Independent", što je značilo da je Moskva postala primarni snabdevač indijskog tržišta.

Iako je krajem prošle godine došlo do pada indijskog uvoza ruske nafte, navodno zbog problema sa plaćanjem u vezi sa sankcijama, analitičari navode da je potražnja za ruskom naftom u Indiji i dalje jaka.

Govoreći za RT na marginama Indijske energetske nedjelje u četvrtak, ministar za naftu Hardip Sing Puri rekao je da ruska nafta trenutno čini između 30 i 34 odsto ukupnog uvoza nafte u Indiju, u odnosu na samo 0,2 odsto koliko je činila prije eskalacije sukoba u Ukrajini februara 2022. godine.

Indija će nastaviti da kupuje rusku naftu dokle god cijene budu povoljne, dodao je on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: