ATV jutro

Šta može da se prenosi preko granice i šta UIO radi sa oduzetom robom

  • Izvor: ATV
  • 14.11.2023. 13:41
  • 16:15

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević objasnio je jutros, gostujući u našem ATV jutru, koje stvari se smiju naći u ličnom prtljagu putnika prilikom ulaska u BiH.

Kovačević je rekao da smo već ušli u period godine kada postoji pojačan ulazak u BiH - kako naših građana koji rade u inostrastvu pa se vraćaju u BiH, tako i stranih lica koja dolaze u posjetu BiH. Kovačeić je naglasio da putnici tom prilikom moraju biti oprezni kada su u pitanju stvari koje unose u svom ličnom prtljagu.

"U ličnom prtljagu mogu se unijeti stvari koje će se koristiti za ličnu upotrebu a u vrijednosti do 300 evra, odnosno 600 KM. Ukoliko stvari u ličnom prtljagu prekoračuju tu vrijednost, putnici su dužni to da prijave prilikom prelaska granice“, rekao je Kovačević za ATV.

Kovačević je još jednom naglasio da akcizne proizvode u BiH ne mogu uvozizi maloljetna lica, a kada je riječ o količinama akciznih proizvoda koji se smiju unijeti u BiH to su: jedna šteka cigareta, jedan litar žestokog alkoholnog pića, tri litre vina te 16 litara piva.

Kovačević je podsjetio i na pravila prilikom unosa lijekova.

"Građani moraju i tu da budu oprezni jer je prilikom unosa lijekova u BiH neophodno da posjeduju medicinsku dokumentaciju“, rekao je Kovačević.

Takođe, unos voća i povrća je ograničen na pet kilograma.

Dozvoljeno je unijeti i novac do 20.000 KM.

U prvih deset mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje oduzela je robe u vrijednosti više od 18 miliona KM. 

"Početkom godine imali smo veliku akciju u kojoj je oduzeto 52 kilograma kokaina vrijednosti oko 10 miliona KM“, rekao je Kovačević za ATV.

Kovačević kaže da UIO najčešće oduzima duvan i duvanske proizvode, odnosno akciznu robu zato što je zanimljiva za krijumčarenje.

"Ako se prodaje na crnom tžištu ostvaruje se značajn prihod ne samo od PDV-a nego se ne plaća ni akciza“, rekao je Kovačević.

Dalje je dodao da se krijumčari puno tekstila i tekstilnih proizvoda, obuće, automobila, auto-dijelova, tehničkih uređaja, kozmetike.

Kada je riječ o tome šta se sa oduzetom robom dalje radi Kovačević kaže da postoje dvije mogućnosti.

"Oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe. Ukoliko je vrijednost robe niža od 10.000 KM tada se radi o prekršaju i pokreću se postupci pred nadležnim sudovima koji na kraju donose odluku šta će se raditi sa tom robom. Ona se uništava (najčešće akcizna roba) ili se prodaje tada UIO organizuje licitacije i prodaje i to objavljujemo na našem sajtu. Zna se ko može učestvovati i na koji način mi prodajemo tu robu i novac uplaćujemo na računi raspoređujemo“, rekao je Kovačević. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: