Specifičan uzgoj

Svinje hrani posebnom hranom pa pršut prodaje za 600 KM

 • Izvor: Agencije
 • 22.01.2024. 14:47

Nijedna svečana trpeza ne može se zamisliti bez mesa, a jedan od najcjenjenijih prerađevina je pršut.

Na svijetu je najpoznatiji i najskuplji španski pršut, mada mi možda Srbi imaju i bolju!

Marko Jevtić iz Velike Plane prije par godina je dobio ideju da svoje svinje tovi posebnom hranom, potpuno zdravo - voćem i povrćem.

Sve je počelo kada mu je drug zatražio da jednu svinju othrani za njega na prirodan način, pa je on shvatio da bi tako mogao da proba sa većim brojem svinja.

Opredijelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani "bogato": lubenice, trešnje, banane, bundeve. Krmačama i prasićima obavezno daje surutku i mliječne prerađevine.


Ove životinje se pare i po 14 sati, mužjak umre od se**a

Ove životinje se pare i po 14 sati, mužjak umre od se**a

Gude jedino ne vole citruse, limune, pomorandže i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.

"Ja se mnogo razlikujem od svih naših proizvođača u zemlji, jer ja jedini uzgajam tu svinju od praseta do kraja i onda nisam uzeo iz tova ovu svinju gdje je ona napredovala kilogram dnevno, nego baš radim svoju proizvodnju i onda zato moram da se razlikujem od svih i po cijeni i po kvalitetu i po svemu", kaže Marko.

A cijena je - 300 evra po kilogramu za pršut, odnosno nešto manje od 600 KM.

Ove svinje se tove duže od godinu dana i u prosjeku imaju oko 115 kilograma kad dođe vrijeme za njihovu preradu.

"Unese ona vjerovatno dovoljno kalorija u sebe tokom dana, ali ih tako isto potroši u ovom blatu, u jurnjavi po dvorištu, jer bukvalno je ovdje kao na trialtonu, ne zna se šta radi, da li pliva, da li trči, da li skače", objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.


Saobraćajni znak zbunio mnoge vozače: Znate li šta znači?

Saobraćajni znak zbunio mnoge vozače: Znate li šta znači?

Zanimljivo je da sve ove "igre bez granica" u blatu vole da gledaju ljudi, jer Marko ima video nadzor koji pokriva farmu i snimak se neprekidno emituje na njegovim društvenim mrežama.

"Neke televizije su stavile kamere i zatvorile ljude, da ih ne nazovem svakako, a ja sam zatvorio životinje, mislim da su to plemenite životinje i mnogo je ljepše gledati moju farmu uživo na Jutjubu nego na TV gledate neke rijalitije", kaže on, prenosi "24sedam".

(Foto: Jutjub / 24sedam)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Narod priča

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.