Dragoja Dojčinović

Svjetski dan jabuka - kakva je naša

 • Izvor: ATV
 • 20.10.2023. 10:32

Jabuka je jedna od najkvalitetnijih voćki od svih drugih, ona je najzastupljenija i najzdravija. Proizvođači žele da pruže što jeftinije i kvalitetnije proizvode.

"Iako su klimatske promjene odradile svoje mi proizvodimo idalje“, kaže predsjednik Udruženja voćara Dragoja Dojčinović.

Dojčinović kaže da je naša proizvodnja dovoljna da se zadovolje potrebe bh. tržišta.

"Veliki broj voćara je napustio proizvodnju ali tu su bili 'pomodarci' koji su mislili da je to 'posadi voćku i čekaj pare'. Mora se dosta uložiti, u kompletno agrarnom sektoru voćarstvo je najteže i traži najviše radne snage“, rekao je Dojčinović.

Dojčinović kaže da će, uprkos svemu, voćarstvo uspjeti i opstati.

"Sigurno ćemo uspjeti u narednom peridou bez obzira na vremenske uslove. Imaćemo umanjen broj hektara i proizvođača ali povećaćemo proizvodnju i imaćemo veću proizvodnju nego do sada. Imali smo oko tri hiljade hektara intenzivne proizvodnje sada računamo da će to biti oko dvije hiljade hektara“, kaže on.

Kakva je naša jabuka

Naša jabuka je jedna od najkvalitetnih jabuka u Еvropi, kaže Dojčinović. 

"Nemamo sortiment koji Еvropa traži ali imamo klimu i vodu koja pogoduje jabukama koje se ovdje traže. Prilagodili smo se našem tržištu“, dodao je on.

Najzastipljenija sorta je ajdered.

"Ona je najtraženija i najlakša za proizvodnju. Jako je tražena na tržištu BiH i Rusije“, kaže Dojčinović.

Dojčinović dodaje da se polako krenulo sa mijenjanjem sortimenta ali ističe da je to dugotrajan proces.

"Ajdered će ostati uvijek pošto to naši kupci najviše traže“, dodao je.

Prodaja

"Ove godine nemamo šta prodati. Imamo malu proizvodnju zbgo loših uslova. Imamo jako dobru cijenu i možemo sve da prodamo na našem tržištu“, rekao je Dojčinović.

Dojčinović kaže da cijena od 1,80 do tri KM nije realna.

"Naša proizvođačka cijena je od 50-60 feninga. Imali smo puno industrijske jabuke 60-65 odsto zbog kasnog ljetnog grada i oluja gdje je rađena intenzivna proizvodnja tu smo izgbuili kompletan rod i sve je to otišlo u treću klasu“, rekao je on.

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

  Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?