Proizvođač električnih automobila

Tesla u problemima? Najavljena otpuštanja

  • Izvor: Agencije
  • 24.04.2024. 21:03

Američki proizvođač električnih automobila Tesla najavio je u utorak da će otpustiti 400 radnih mjesta u fabrici u blizini Berlina, navodeći kao razlog slabu prodaju usljed žestokog rasta cijena među proizvođačima.

Takođe, početkom prošle nedjelje Tesla je najavio da će zbog slabe tražnje i žestoke konkurencije cijena otpustiti više desetina svoje radne snage širom svijeta, što bi značilo otpuštanje oko 14.000 zaposlenih.

U kompaniji nisu naveli tačnu cifru, a prema godišnjem izvještaju za 2023. godinu u decembru su zaposlili 140.473 radnika.

Kompanija je u četvrtak saopštila da neće produžiti ugovore sa 300 radnika zaposlenih "na određeno vrijeme" u fabrici u Gruenhajdu. Teslina portparolka je tom prilikom naglasila da "Teslini radnici nisu dobili ostavke".

Institut za mjeriteljstvo: Netačne tvrdnje o urušavanju medijskog tržišta

Institut za mjeriteljstvo: Netačne tvrdnje o urušavanju medijskog tržišta

Fabrika u Gruenhajmu trenutno zapošljava 12.000 radnika.

"Aktuelno slabljenje tržišta električnih automobila takođe je izazov za Teslu“, naveli su u saopštenju za javnost među razlozima za otpuštanje.

Iz kompanije, su najavili program "dobrovoljnog odlaska" kako bi izbjegli otpuštanja, prenosi Poslovni.hr.

Višković: Marfiju se priviđaju i Rusija i premijer Srpske

Višković: Marfiju se priviđaju i Rusija i premijer Srpske

"Većinu otpuštenih radnika ugovorni partneri su već zaposlili 'na određeno vrijeme'", tvrde iz kompanije.

Tesla je početkom mjeseca preliminarno saopštila da je u prvom kvartalu isporučila približno 387.000 vozila, što je otprilike osam odsto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine.

Kompanija je prošle godine nekoliko puta snizila cijene kako bi održala tražnju, što se odrazilo na skok prodaje od 40 odsto i 1,8 miliona prodatih automobila. Prihod je na kraju godine naglo usporio, na svega tri odsto, a menadžment je upozorio da u 2024. očekuje znatno slabiji rast.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: