Republička fitosanitarna inspekcija

U Srpsku zabranjen uvoz 50 tona merkantilnog krompira iz Еgipta

  • Izvor: SRNA
  • 09.04.2024. 11:50

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 50,8 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Еgipta jer ne ispunjava propisane uslove za uvoz i dalji promet.

Riječ je o dvije pošiljke krompira, a nepravilnosti su utvrđene u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu.

Kod jedne pošiljke inspekcijskim pregledom utvrđeno je značajno prisustvo krtola u fazi truljenja, cjelokupna pošiljka imala je neprijatan miris na trulež, zbog čega je neprihvatljiva i neprikladna za ljudsku upotrebu, saopšteno je iz Inspektorata.

Rezultatima laboratorijske analize uzorka uzetog od druge pošiljke utvrđeno je prisustvo štetnog organizma, čime nisu ispunjeni uslovi propisani Zakonom o zaštiti zdravlja bilja, kojim je definisano da je zabranjeno unošenje i širenje štetnih organizama.

Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz spornih pošiljki i naređen povrat pošiljaocu. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program