ATV

Banjaluka

UIO obveznicima: Izbjegnite sankcije, registrujte se za novi način predaje PDV-a

 • Izvor: SRNA
 • 02.12.2023. 14:19

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pozvala je obveznike da se što prije registruju za novi način predaje PDV-a prijave koji će početi da se primjenjuje početkom naredne godine i tako izbjegnu sankcije.

"Kako bi obveznici indirektnih poreza koristili elektronske usluge UIO uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa, kao što je podnošenje PDV prijava ovjerenih na novi način, neophodno je da svaki obveznik prvo zaključi ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje", saopšteno je iz UIO.

Iz Uprave navode da se samo 12,35 odsto od ukupno 53.775 obveznika u BiH do sada registrovalo u Upravi zastupnika.

Ovjeren i potpisan ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa UIO obveznik podnosi nadležnom pripadajućem regionalnom centru UIO u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.


Karan: Helez svojim izjavama pravi višestruku štetu

Karan: Helez svojim izjavama pravi višestruku štetu

Svaki poreski obveznik mora izvršiti prijavu zastupnika - fizičkog lica koje će u ime obveznika obavljati elektronsko poslovanje sa UIO, podnositi PDV prijave korištenjem kvalifikovane elektronske potvrde.

"Zastupnik može biti osoba zaposlena kod poreskog obveznika ili knjigovođa koji priprema PDV prijave za veći broj poreskih obveznika. U svakom slučaju, zastupnik je fizičko lice koje mora imati kvalifikovanu elektronsku potvrdu, a to može dobiti kod UIO", dodaje se u saopštenju.

UIO je sertifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda i kao ovjerilac Uprava izdaje kvalifikovane elektronske potvrde fizičkim licima i fizičkim licima zaposlenim kod poreskih obveznika.

Zahtjevi za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda takođe se podnose nadležnom regionalnom centru UIO.


Prelazio ulicu i srušio se - preko njega prešao auto

Prelazio ulicu i srušio se - preko njega prešao auto

Obaveza podnošenja PDV prijava upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde za sve PDV obveznike nastupa od poreskog perioda, odnosno januar 2024. godine i zato svi PDV obveznici moraju preduzeti neophodne korake kako bi bili u mogućnosti da u predviđenom roku ispune obaveze, napominju u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 10:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:55 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada.