Potpredsjednik Skupštine opštine Bratunac

Biće zatražena Dedićeva smjena: Naloženo dokumentovanje javnog podsticanja nasilja

  • Izvor: SRNA
  • 11.12.2023. 12:37

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina obaviješten je o prijavi protiv potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac Vehida Dedića nakon čega je naložio preduzimanje mjera na dokumentovanju krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

U Policijskoj upravi Zvornik rečeno je Srni da je policija u Bratuncu 8. decembra zaprimila prijavu zbog širenja mržnje na nacionalnoj osnovi.

"Bratunačka Policijska stanica zaprimila je prijavu koju je podnijelo lice iz Bratunca čiji su inicijali V.P. koje je navelo da, zbog tih prijetnji, strahuje za ličnu i bezbjednost građana svoje nacionalnosti", naveli su iz Policijske uprave Zvornik.

Predsjednik bratunačkog SNSD-a Marko Mrkajić rekao je Srni da će predstavnici Opštinskog odbora SNSD-a Bratunac razgovarati danas sa koalicionim partnerima u lokalnom parlamentu i tražiti smjenu Dedića.

Grubešić: Kad stigne prijava protiv Dedića biće proslijeđena tužiocu za ratne zločine

Ukoliko Tužilaštvo BiH zaprimi prijavu protiv potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac Vehida Dedića o njegovim prijetnjama srpskom narodu i tvrdnjama da je učestvovao u ratnim zločinima, ona će biti proslijeđena u rad postupajućem tužiocu, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Tužilaštvo BiH i Posebno odjeljenje za ratne zločine, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim institucijama i agencijama, prate pojave u medijima i javnosti koje bi mogle ukazivati na informacije o počinjenim krivičnim djelima ratnih zločina", naveo je Grubešić.

On je rekao da Tužilaštvo ne može dati više informacija o aktivnostima koje se preduzimaju ili sprovode.

"Ukoliko Tužilaštvo zaprimi prijavu o ovim događajima, ona će biti proslijeđena u rad postupajućem tužiocu", naveo je Grubešić.

Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović podnio je prijavu protiv potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac Vehida Dedića zbog njegove ratne biografije, učešća u zloglasnoj jedinici "Еl mudžahedin" i prijetnji koje je tom prilikom iznio.

Pavlović, koji je prijavu predao policiji u Bratuncu, rekao je Srni da postoji video-snimak koji se može naći na društvenim mrežama u kojem Dedić govori o svom ratnom putu i želji "da kolje sve što je srpsko".

U Policijskoj upravi Zvornik rečeno je Srni da je policija u Bratuncu 8. decembra zaprimila prijavu zbog širenja mržnje na nacionalnoj osnovi, te da je o tome obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je naložio preduzimanje mjera na dokumentovanju krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.