Veći od 24 miliona KM

Derventa uvećala budžet za 2024. godinu 10 odsto: Dva miliona kapitalnih ulaganja

  • Izvor: Agencije
  • 21.12.2023. 10:52

Budžet grada Derventa za 2024. godinu, koji je dobio podršku Skupštine grada, iznosi 24.481.000,00 KM i veći je za 10,05 odsto od osnovnog budžeta za tekuću godinu.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo što je budžet usvojen i to prije 15. decembra, što je zakonski rok za usvajanje.

“Važno je da je Derventa budžetski stabilna, što govori i uvećanje budžeta za ovu godinu od 10 odsto. Za mene je uvijek bila važna Skupštinska odluka, bez obzira ko donosio tu odluku. Derventa ima korektan i transparentan budžet, a dokaz korektnosti u raspolaganju budžetom su pozitivni izvještaji revizije javnog sektora za 2014., 2018. i 2021. godinu, što je jedinstven slučaj u BiH”, rekao je Simić.

U okvirima budžeta za narednu godinu su i dva miliona maraka za kapitalna ulaganja. 

“Ove godine smo se opredijelili da u decembru razmatramo i prijedlog kapitalnih ulaganja u iznosu od dva miliona. Do sada smo taj program usvajali u martu ili aprilu, što nam je ostavljalo malo vremena za javne nabavke. Na ovaj način ćemo praktično od početka godine imati na raspolaganju radove. Time će Derventa biti ljepša i bogatija, što neki ne mogu podnijeti braneći svoje nedoumice o usvajanju ovog dokumenta u decembru mjesecu, predizbornom godinom”, navodi Simić, dodajući kako je kapitalni budžet uvećan za 33 odsto.

Zahvaljujući kapitalnim ulaganjima izdvajamo sredstva za novi bazen na Tomasovom brdu, za vodosnabdijevanja južnog dijela Dervente.

“Tu su i brojni putni pravci, a svakako značajniji je Leksija-Tešića bare kojim će biti skraćen put za stanovnike južnog dijela grada. Mi ćemo za taj putni pravac izdvojiti 100 hiljada KM, što nije dovoljno da se završi ali smo dali zamah ovom projektu. Osim toga, planirano je da otkupimo vlasništvo jednog procenta „Poljoprivrednika“, kako bismo iz suvlasnika postali vlasnici, što će implicirati sasvim novi pristup gradskom – građevinskom zemljištu. U kapitalnim ulaganjima je kupovina koncertnog klavira u iznosu od 32.000 KM, a što je veoma pozitivno za djecu muzičkog opredjeljenja koja vježbaju i takmiče se”, istakao je gradonačelnik.

Derventa će u novu godinu ući i sa realizacijom projekata od dva miliona, koji se finansiraju iz ostvarenog suficita, što je pokazatelj dobrog rada. 

“Još jedan od pokazatelja rada i stabilnosti našeg grada je činjenica da je Derventa zadržala najmanje kreditno zaduženje u BiH, nešto više od dva odsto, koje se nije mijenjalo čak ni za realizaciju značajnih projekata”, naveo je Simić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina