Jug Srpske

Francuski a naš - Loran od Trebinja

  • Izvor: ATV
  • 05.05.2024. 20:40

Loran je Francuz ali prvenstveno pravi pravcati Trebinjac.

U grad na jugu turistički je stigao prije 12 godina, na prvi pogled se zaljubio prvo u jednu Trebinjku a onda i u grad podno Leotara. Pariza se lako odrekao jer je ljubav presudila. 

"Stvarno se ovdje osjećam kao da sam se rodio u Trebinju, imam puno dobrih komšija, imam kumove. Pola grada ja znam. Stvarno su ljudi puni topline“, kaže on.

Jednostavno Laurent se ovdje pronašao, pronašao se i u vjeri i crkvi. Sa porodicom liturgije ne propušta, posti i uživa u pravoslanoj vjeri.  

"Pravoslavna vjera je za mene prelijepa vjera, istina vjere, ja sam se stvarno pronašao u ovoj religiji“, dodao je.

Francuza sa trebinjskom adresom krasi i humanost. Brzo se uklopio u Fondaciju Sveti Vukašin jer voli i da pomaže ljudima.

"Zadovoljstvo nam je što imamo jednog člana kao što je on u Fondaciji, redovno se odaziva na sve naše akcije i mnogo nam znači njegova pomoć“, kaže Siniša Došlo iz Fondacije Sveti Vukašin.

Među brojnim Trebinjcima koji su stalno u društvu sa trebinjskim Francuzom jeste i predsjednik lokalnog parlamenta. 

"On jeste pravi pravcati Trebinjac, vidjećete ga na svim značajnim događaji, vidjećete ga i u crkvi sa porodicom. On se potpuno privikao na naš način života i mislim da on ovaj prostor koristi na najbolji mogući način“, kaže predsjednik Skupštine grada Trebinje Dragoslav Banjak. 

Francuz nam još kaže da uživa na svakom koraku u Hercegovini ali i njenom okruženju. Gastronomija je posebna priča.

"Ja više volim iskreno da vam kažem kuvanu hranu, recimo gulaš, sarmu vaš raštan, to sam prvi put jeo ovdje, nisam znao šta je raštan ali sam oduševljen vašom hranom. Pršut naravno, sir iz ulja je predobar“, kaže ovaj Francuz.

Loran je medicinski tehničar, bavio se i turizmom. Sada radi u Dubrovniku. Volio bi kaže imati i stalan posao u Trebinju, BH državljanstvo a imao je i posebnu želju.

"Ovim putem želim pozvati sve ljude dobre volje da dođu da pomognu rad Fondacije Sveti Vukašin“, dodaje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: