Načelnik Pala

Jugović ugostio studente iz Rusije

  • Izvor: SRNA
  • 24.04.2024. 17:07

Načelnik opštine Pale Boško Jugović organizovao je danas prijem za četvoro studenata Državnog univerziteta "Lobačevski" iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji, koji u okviru programa međuuniverzitetske razmjene tokom aprila studiraju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Jugović je rekao da mu je čast što je ugostio studente iz Rusije sa kojima je razgovarao o ulozi medija jer je to tema koja ih zanima, o saradnji opštine i Filozofskog fakulteta, te drugim temama.

"Studenti su došli iz jednog prijateljskog grada, iz Rusije, kako bi razmijenili iskustva, i volio bih da shvate da je srpski narod uz ruski, kao što je to i obrnuto", izjavio je Jugović novinarima.

On je rekao da bi volio da ruski i paljanski studenti razmijene iskustva i da u svoju domovinu ponesu lijepe utiske, te da u budućem peridou opet posjete Srpsku i Sarajevsko-romanijsku regiju.

Viši asistent na Filozofskom fakultetu na Palama Miroslav Jokić istakao je da ova visokoškolska ustanova ima uspješnu međunarodnu saradnju i sa univerzitetima iz Francuske, Španije, Kine, Rumunije i Poljske.

Prema njegovim riječima, grupa studenata koje je danas boravila u gostima kod načelnika Jugovića, izrazila je želju da sluša predavanja iz oblasti novinarstva, komunikologije, ruske književnosti, te su formirani kao jedna studijska grupa sa kojom rade katedra za novinarstvo i za ruski jezik i književnost.

On je rekao da su trenutno na ovom fakultetu, osim studenata iz Rusije, na razmjeni i studenti iz Francuske.

"Univerzitet u cjelini radi na jačanju međunarodne saradnje. To je za nas značajno kada nam demografske prilike ili neprilike idu na ruku, a dok se ponovo vratimo na neki zadovoljavajući broj studenata, cilj nam je da zadržimo kvalitet koji smo postigli", istakao je Jokić.

Jokić je zahvalio Jugoviću što ih je danas ugostio jer im to, kaže, ukazuje da je lokalna vlast prepoznala značaj Univerziteta i Filozofskog fakulteta.

"Mogu da kažem da je Univerzitet institucija koja održava istočni dio Republike Srpske", istakao je Jokić.

Student treće godine Državnog univerziteta "Lobačevski" Marija Galkina pohvalila je organizaciju njihovog studijskog boravka, te u svoje i ime kolega zahvalila Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i opštini Pale za topao prijem.

Ruski studenti su za vrijeme studijskog boravka na Palama, gdje je sjedište Filoofskog fakulteta, posjetili Dopisništvo Novinske agencije Republike Srpske - SRNA i BHRT, gdje su se upoznali o radu medijske kuće.

Za ruske studente juče je i Gradska uprava Istočnog Sarajeva priredila prijem, na kojem su, između ostalog, razgovarali o načinu organizovanja odnosa s javnošću i saradnji gradskih institucija sa medijima.

Pratite nas i putem Vibera