Saopštenje

Kancelarija za KiM: Okupacija nikada nije bila trajno stanje

 • Izvor: Agencije
 • 25.05.2023. 16:42

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je nakon što su danas nelegalno izabrani gradonačelnici na sjeveru Pokrajine položili zakletvu da okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje pa neće ni u te četiri opštine.

Iz Kancelarije su poručili da će srpski narod nadživjeti ovu situaciju, tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava, jedinstveniji nego ikada.

Kancelarija smatra da je današnjim polaganjem zakletve formalizovana prištinska okupacija četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, što je akt silovanja demokratije i ljudskih prava.

U saopštenju se upozorava da je ovaj akt odgovornost premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i dijelu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, riješio da suspenduje politička prava srpskog naroda u pokrajini.

Vanredni lokalni izbori održani su 23. aprila u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, nakon što su Srbi, početkom oktobra prošle godine, podnijeli ostavke na sve funkcije zbog nametanja Odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na oznake takozvane Republike Kosovo.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

  'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?