Tri decenije od ofanzive

Mitrovdanski dani tužni u Nevesinju: Sjećanja na bitke i poginule borce

  • Izvor: ATV
  • 08.11.2023. 19:20

Tužni su mitrovdanski dani u Nevesinju iako prolaze tri decenije od dvije ofanzive. Muk i tišinu u tamošnjoj spomen sobi danas bi narušili po koji uzdah i jauk. Poginuli i ti teški dani se ne zaboravljaju.

Jovan Gutić kaže da je izgubio brata.

"Nemate me šta pitati evo vidite sve, ovdje je moj brat. Nemam šta pričati to su teški dani“, kaže on.

Manojlo Lozo je takođe brata izgubio.

"Brat jedinac mi je poginuo, prva žrtva mitrovdanske ofanzive. Kako nisu bili teški tu su se granate sudarale u zraku ali nekako se izdržalo moralo se ali mi je sada svaki dan sve teže“, kaže Lozo.

"Еvo vidite po ovim slikama, sve su to momci, tu su svi oni najbolji ostali. Еmocije su teške, tu imamo brata, imam zeta i sve je to potresno ali eto šta ćete“, kaže Đuro Mišeljić.

Posebno su danas boljele suze majke kojoj su poginula dva sina. Ne daj Bože nikome, tako svoju bol opisuje Mileva, ali kaže osjeća i ponos.

Autobus udario u kuću, intervenisala Hitna

Autobus udario u kuću, intervenisala Hitna

"Pa sad ja ne znam za sebe a ne tada, to je strašno preživjeti, doživjeti i nosi se sa tim, evo 31 godinu, mislila sam da ne mogu tri dana poslije Miloševe smrti živjeti a ne 31 godinu. To su muke to je život na patnji velikoj“, kaže majka dva poginula borca Mileva Čabrilo.

Višestruko jači neprijatlj dva puta je napadao Nevesinje i Hercegoviu, prvo 1992. a onda i 1994. Hrabrosti i junaštva tih mitrovdanskih dana nije falilo, danas u Nevesinju ne fali ponosa.

"Ja mislim da su u toj bici udareni temelji Republike Srpske i naše državnosti i ustanovni pravnog okvira koji je donio Dejton tri godine kasnije“, kaže načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Samo u dvije mitrovdanske ofazive poginula su 64 borca. Nevesinjska brigada u temelje Srpske je uzidala 476 heroja zato su prvi odlikovani ordenom Nemanjića.

Stigli rezultati nalaza koje je čekala cijela Hrvatska

Stigli rezultati nalaza koje je čekala cijela Hrvatska

"Ljudi su prije svega dali svoje bližnje i domove a samim tim su gradili Republiku Srpsku. Dugujemo im veliku zahvalnost“, rekao je ministar boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Еgić. 

"Mi imamo veliku obavezu i dug prema našoj poginuloj braći da sačuvamo Republiku Srpsku“, kaže predsjednik BORS-a Radan Ostojić.

Mitrovdanske svečanosti u Nevesinju trajale su dva dana. Danas su služeni liturgija i pomen, položeni su vijenci a održana je i svečana akademija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: