Deficitarna zanimanja

Novi smjerovi u srednjim školama u Bijeljini

  • Izvor: ATV
  • 07.03.2024. 12:30

Pred svršenim osnovcima u Semberiji mogla bi se naći brojna nova zanimanja.

U saradnji sa Privrednom komorom, Unijom poslodavaca i predsjednikom Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini, za narednu školsku godinu predloženo je nekoliko deficitarnih zanimanja. Svi ti prijedlozi upućeni su Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. 

"Trenutno mi nemamo povratnu informaciju od Ministarstva. Tek ćemo imati zajednički sastanak sa predstavnicima privredne zajednice i Biroa za zapošljavanje, predsjednicima Aktiva i ljudi iz ministarstva i tada ćemo usklađivati i definisati samu upisnu politiku. Za sada su škole iz lokalnih zajednica dostavile svoje prijedloge upisa. Što se tiče naše kote upisa, ono što je činjenica za Bijeljinu jeste da mi ovdje imamo konstantan broj djece, imamo negdje 930 učenika što daje prostor da škole upišu onoliki broj učenika Odjeljenja na koje smo navikli do sada da se upisuju i da čuvaju tu upisnu kotu koja je predviđena za škole. Što se tiče novih zanimanja, mi smo već ranije započeli sam postupak usklađivanja upisne politike sa potrebama tržišta rada“, rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini Duško Đurić.

Nova zanimanja predlažu se onoliko koliko su potrebna tržištu rada. Najviše takvih zanimanja uvodi se svake godine u Tehničkoj školi Mihajlo Pupin u Bijeljini. Od nove školske godine, učenici koji se opredijele za ovu školu i neke od zanata, moći će upisati i dva nova smjera koja do sada nisu školovali, ukoliko to resorno Ministarstvo odobri. U okviru Mašinske struke to je mehaničar - grejne i rashladne tehnike, i u okviru saobraćajne struke rukovalac građevinskih mašina i kranova. 

"Prema lokalnoj našoj zajednici, dobili smo određene informacije od Privredne komore i Zanatskog Udruženja Preduzetnik. Velika je potražnja upravo za instalaterima i tim svim mehaničarima grejne i rashladne tehnike, takođe i ovim rukovaocima građevinskih i pretovarnih mašina, ali pored toga naravno i ostala naša zanimanja kao što smo i do sada upisivali, kao što su električari, elektro-instalateri, bravari-zavarivači. Sve su to deficitarna zanimanja i veoma su tražena“, rekao je direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin“ u Bijeljini Milenko Maksimović.

U novoj školskoj godini Bijeljinska Gimnazija upisivaće pet odjeljenja opšteg, dva odjeljenja društveno-jezičkog i jedno odjeljenje računarskog smjera koji je ranije bio dostupan u ovoj školi, a od ove godine ponovo se raspisuje konkurs i za jedno odjeljenje namijenjeno ljubiteljima računarstva. 

"Bude uvijek zainteresovanih učenika za taj smjer, ali smo mi zbog potreba matematičkog smjera, uvijek imamo razliku neku, jedne godine matematički smjer, neke godine računarski, ali pošto smo imali dva eksperimentalna odjeljenja matematičkog smjera, onda smo bili nekako opredijeljeni za taj smjer, a ne za računarski, pošto će ove godine izaći jedno odjeljenje matematičkog smjera, a onda ćemo raspisati konkurs za to odjeljenje računarskog smjera“, kaže direktor bijeljinske "Gimnazije“ Olivera Stevanović. 

Do kraja marta ove godine, u skladu sa zakonom, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske donijeće pravilnik o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola u novoj školskog godini, kojim će se utvrditi broj učenika, odjeljenja, smjerova u gimnazijama, struka i zanimanja u stručnim i tehničkim školama. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: