Važan datum

Obilježen Dan opštine Brod: Sjećanje na heroje

  • Izvor: ATV
  • 07.10.2023. 20:56

Brod je danas obilježio Dan opštine. Važan je itekako ovo datum za tu lokalnu zajednicu jer je, na današnji dan, oslobođena nakon višemjesečne okupacije hrvatske vojske i paravojnih jedinica.

Neprijateljske jedinice u maju 1992. godine zauzele su Brod i protjerle srpsko stanovništvo, a poslije probijanja Koridora uslijedile su završne operacije za oslobađanje te opštine pod komandom generala Slavka Lisice. 

Dan opštine Brod obiljažava se u znak sjećanja na dan kada je 1992. godine Vojska Republike Srpske oslobodila grad od okupacije Hrvatske vojske i paravojnih jedinica koje su ga zauzele u martu te godine i počinile stravične zločine.

Ubijeno je više od 200 a ranjeno 570 vojnika i civila, u deset logora zarobljeno dvije hiljade Srba, protjerano više od deset hiljada.

Brod je oslobođen u okviru akcije Koridor. Iz Broda i podsjetnik da su nakon oslobađanja, u gradu pronađene masovne grobnice, a jedna od najvećih bila je na gradskom groblju.

Iz nje je ekshumirano 88 tijela, pretežno civila.

Danas je na Trgu patrijarha Pavla služen parastos svim poginulim borcima i žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Položeni su vijenci na centralnom spomeniku i pored biste generala Slavka Lisice. Ono što su heroji te '92 uradili za Brod, narod nikada neće zaboraviti.

Pratite nas i putem Vibera