Oglasio se gradonačelnik

Opet poskupljuju voda i kanalizacija u bh. gradu

  • Izvor: Agencije
  • 06.02.2024. 18:48

Već nekoliko godina zaredom, sa prvim januarom Zeničanima dolaze nove cijene usluga Vodovoda i kanalizacije.

Neko će to nazvati poskupljenjem, ali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je, u Odluci koju donosimo na kraju teksta, prvog novembra 2021. godine to nazvao "razvojnim prilagođavanjem tarifa".

"Prijedlog razvojnog prilagođavanja tarifa, u okviru Problematike održivosti poslovanja ViK-a u svjetlu realizacije velikih razvojnih projekata s prijedlogom za prilagođavanja tarifa", rekao je on.

Prilagođavanje, u narodu poznatije kao povećanje cijena, nastupilo je nakon što je ista cijena vode i kanalizacije bila od 2004. do 2021. godine, kada je uvećana.


Plata 3.000 maraka, topli obrok i smještaj, a radnika ni za lijeka

Plata 3.000 maraka, topli obrok i smještaj, a radnika ni za lijeka

Tako je prema zvaničnoj stranici ViK-a, od 30.12.2004. do 31.10.2021. cijena vode za domaćinstvo bila 0,40 KM bez PDV-a kanalizacije 0,20 KM po potrošenom kubiku – dakle na jedan utrošeni kubik plaćalo se 0,60 KM.

U 2021. i 2022. godini, ta cijena je prema važećem Cjenovniku trebala biti 0,84 KM plus PDV (0,56 voda +0,28 kanalizacija), a u prošloj 2023. – 1,00 KM (0,62 voda+0,38 kanalizacija).

Od januarskih računa (koji ovih dana dolaze Zeničanima), kubik potrošene vode će koštati 1,24 KM (0,70 voda + 0,54 kanalizacija).

Zanimljivo je da je decenijama cijena usluge bila formirana u odnosu 2:1, odnosno za cijenu kubika utrošene vode plaćao se upola manji iznos za kanalizaciju, sve do 2023, kada se cijena kanalizacije počela "približavati" cijeni protoka vode.

Tako se trend “približavanja” nastavio i u 2024, a biće još izraženiji kada u ovo doba naredne godine Zeničani pogledaju koliko iznosi novo poskupljenje, pardon, “prilagođavanja tarifa”.


Tuzlanka dobila otkaz nakon 31 godinu:  Uslijedila dobra reakcija nadležnih

Tuzlanka dobila otkaz nakon 31 godinu: Uslijedila dobra reakcija nadležnih

Naime, prema gradonačelnikovoj Odluci od 1.1.2025, kubik vode će biti 1,28 KM (0,72 za vodu+0,56 za kanalizaciju).

Odnos cijena, poskupljenja za kategoriju privrede i "povlaštenih objekata" donosimo u tabeli ispod.

Prvi komentari na društvenim mrežama glasili su da se “lako hvaliti istorijskim projektima koje su ratifikovali raniji gradonačelnici, a plaćaju iz svojih džepova građani”.

Naime, kako je i navedeno na zvaničnoj stranici ViK-a, projekat "VODOSNABDIJЕVANjЕ I ODVODNjA – BOSNA 2“ podrazumijeva sanaciju, rekonstrukciju i unapređenje postojećih vodovodnih i kanalizacionih objekata JP "VIK“ d.o.o. Zenica, a uz pomoć Organizacije SЕCO – Švajcarske vlade i Njemačke razvojne banke – KFV.

Kroz ovaj projekat, još od početka 2016. godine, očekivao se početak implementacije kratkoročnih mjera za period 2016. do 2018. godine iz navedene studije.


Ovo su komplikacije koje može izazvati veliki kašalj, jedan u sto će imati smrtni ishod

Ovo su komplikacije koje može izazvati veliki kašalj, jedan u sto će imati smrtni ishod

Za ovaj period obezbijeđena su sljedeća sredstva: oko 5,5 miliona evra grant (nepovratnih sredstava) od vlade Švajcarske, te oko 4,75 miliona evra povoljnog kredita od KFV (od razvojne banke Njemačke), piše "Zenicablog".

Ova kreditna sredstva treba da vrati JP "VIK“ d.o.o. Zenica, a namijenjena su za: obnavljanje dotrajalih vodovodnih i kanalizacionih instalacija, izgradnje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija, sistema i kolektora, rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju svih vodovodnih objekata (kaptaža, rezervoara, pumpnih stanica itd.), kao i restauraciju distributivnog rezervoara u Putovićima za prihvat "Plave vode“, te izgradnju glavnih vodova za "Plavu vodu“ od rezervoara Putovići do naselja Radakovo-na desnoj strani rijeke Bosne i do naselja Bojin Vir-na lijevoj obali rijeke Bosne.

Pratite nas i putem Vibera