U Gruziji

Opština Sokolac dio međunarodne zajednice za održivi urbani razvoj

  • Izvor: ATV
  • 19.10.2023. 10:28

U periodu od 10. do 12. oktobra, u gradu Tbilisi (Gruzija), službenici Odjeljenja za lokalni razvoj opštine Sokolac Milijana Ivanić i Mladena Еrić bile su učesnici događaja “Renewable Energy Options on the Municipal Level” (Mogućnosti za obnovljivu energiju na lokalnom nivou) u organizaciji Connective Cities. Cilj događaja bila je analiza izazova u domenu obnovljive energije i energetske efikasnosti u opštinama i gradovima, definisanje mogućih rješenja za buduće planiranje i razmjena iskustava i znanja među učesnicima.

Na događaju su učestvovali predstavnici opština: Kavaja, Roskovec , Tirana (Albanija), Mostar, Sokolac (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina), Hamburg (Njemačka), Honi, Kutaisi, Poti, Senaki, Tbilisi, Vani (Gruzija), Balti, Kišinjev (Moldavija), Cetinje (Crna Gora), te Institut za albanske opštine i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Rpublike Srbije.

Osnovna ideja događaja je da okupi gradove i opštine iz regiona Jugoistočne Еvrope koji se suočavaju sa izazovima u oblasti obnovljive energije i koji su motivisani da steknu znanje i iskustvo u pogledu obnovljive energije i energetske efikasnosti. 

Za vrijeme trodnevnog događaja prezentovani su primjeri dobre prakse i projektne ideje koje su pripremile opštine. Predstavljeni su faktori uspeha, opcije finansiranja, potencijal za transfer znanja, identifikovani su postojeći problemi u opštinama, kao i potencijalna rješenja za ove probleme. Na kraju, učesnici su radili na identifikaciji elemenata projektne ideje za koju će se pripremiti sažetak projekta – koncept nota “Development of sustainable financing concept for establishment and operation of the energy community project”. 

Prema riječima Milijane Ivanić nosioca saradnje sa njemačkim Gizom na projektu Zajednice obnovljivih izvora, opština Soklac je učesnicima prenijela iskustva i probleme koji stoje na putu ka dekarbonizaciji i proizvodnji zelene energije. 

„Mi smo izložili naša iskustva, i aktivnosti koje provodimo kako bi povezali sportsku dvoranu, zgrade škola, te potencijalno i druge javne objekte u zajednicu obnovljivih izvora energije. Riječ je o postavljanju solarnih panela na krov dvorane te toplotnih pumpi koje će proizvoditi tiplotnu energiju za pomenute objekte.“ – podjeća Ivanićeva.

Aktivnosti će trajati narednih godinu dana, a ishod je izrađena studija izvodljivosti za odabranu projektnu ideju sa jasnim modelima finansiranja koji će biti primjenjivi u uspostavljanju i funkcionisanju budućih projekata zajednica obnovljive energije.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: