Saopštenje

"Sokolac je u izgradnju Republike Srpske nesebično dao i više nego je imao i mogao"

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2023. 15:09

Opština Sokolac, oglasila se saopštenjem povodom toga što su se u javnosti pojavili navodi da se planira i radi na ukidanju Carinskog terminala i njegovom premještanju na drugu lokaciju.

- Tim povodom Vam se obraćamo podsjećajući na važnost i strateški položaj opštine Sokolac za Republiku Srpsku. Na tom fonu je i usvajanje Prijedloga izmjene i dopune Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, od 18. februara 2015. godine, koji je potpisao tadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. 

Tim planom jasno se navodi mreža transportnih terminala i vazdušnih luka, a za postojeći carinski terminal u Sokocu se i dalje planira da postoji. Dakle, postojećim Prostornim planom Republike Srpske, Sokolac ima i nastavlja da ima carinski terminal. 

Privrednici Sokoca su među vodećim izvoznicima u ovom dijelu Republike Srpske. Proizvodnja i izvoz peleta stalno bilježe porast proizvodnje i izvoza, proizvodi od drveta, proizvodi za namjensku industriju, trgovačka preduzeća čine privredu ne samo Sokoca, već i Istočnog Sarajeva.

Sokolac je stvorio sve preduslove da se na području "Nove Romanije" formira slobodna poslovna zona. Zbog toga Sokolac sufinansira izradu glavnog projekta i UTU za izgradnju dodatne trake za spora vozila na magistralnom putu M19 dionica Podromanija-Sumbulovac prevoj Romanija.

Prostornim planom, predviđeno je da se do 2025. godine, započen obilaznica oko Sokoca kao i brzi put Sokolac-Vardište i Bijeljina-Sokolac. Sve ovo je i više nego dovoljno da se nastavi rad na izgradnji putne infrastrukture u ovoj regiji, a carinski terminal za nastavak ovih aktivnosti ima ključnu ulogu - navodi se u saopštenju te se dodaje:

- Sokolac je u izgradnju Republike Srpske nesebično dao i više nego je imao i mogao i ne samo Republike, već i Grada Istočno Sarajevo. Rodno je mjesto institucija i ustanova koje su suština države. U miru te se institucije otimaju i premještaju iz Sokoca jedna za drugom. Danas je udar na carinu. Е pa dosta je. Neće to proći, jer je sve zakonski i prostorno i ljudski na strani Sokoca - navodi se.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: