"Uključi Sunce"

Sokolac na promociji projekta solarnih krovova u Kragujevcu

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2023. 08:53

Grad Kragujevac bio je domaćin dvodnevne radionice „Uključi Sunce“ sa ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi između predstavnika lokalnih samouprava i njihovih partnera iz civilnog sektora na temu „kako stimulisati stvaranje energetskih zajednica kroz promovisanje solarnih krovova”.

Riječ je o završnom događaju koji objedinjuje dva projekta „SCCALЕ 20-30-50“ i „Balkan Solar Roofs“.  Radionica je obuhvatila predstavnike 40 gradova bivše Jugoslavije. Sokolac je jedan od 25 gradova pratilaca ovog projekta.

Nosioci ovog pilot projekta su pored Kragujevca, gradovi Poreč i Mostar, a sve se odvija u okviru Еvropske inicijative za klimu njemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost.

Projektom se pokreće solarna kampanja koja treba da motiviše građane i mala i srednja preduzeća za korišćenje energetskog potencijala solarne energije, odnosno da koriste energiju sunca. Korišćenje solarne energije je dostupno svima i ne zahtijeva posebne preduslove za proizvodnju struje iz ovog obnovljivog izvora. 

Program ima za cilj da omogući i inspiriše 500 novih instalacija solarnih krovova u balkanskim gradovima do 2024. godine.

Tehničku podršku pruža organizacija  ZЕZ – Green Еnergy Cooperative sa sjedištem u Zagrebu, a strateški partner na projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Еvrope sa sjedištem u Sarajevu.

Sokolac je jedna od najaktivnijih opština u Republici Srpskoj i BiH na polju podizanja građanske svijesti o značaju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. 

Pored učešća u ovom projektu u formi pratioca, Sokolac sa gradom Mostarom jedini iz BiH sa njemačkim partnerima iz GIZ-a radi na uspostavljanju „Zajednice obnovljivih izvora energije“. 

Najvažniji projekat iz ove oblasti predstavlja izgradnja solarne elektrane „Sokolac 100 MW“ za koju je raspisan javni poziv za dodjelu koncesije, a vrijednost investicije je više od 100 miliona evra.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: