Načelnik opštine

Tešić: U Pelagićevu veliki projekti u 2024. godini

  • Izvor: ATV
  • 27.12.2023. 11:05

Načelnik opštine Pelagićevo Slavko Tešić izjavio je za Srnu da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše graditi na području ove lokalne zajednice, te da će to biti istorijski uspjeh nezabilježen u proteklih 31 godinu od kada je ova opština formirana.

"U narednoj godini planiramo niz infrastrukturnih projekata, prije svega, završetak izgradnje vrtića čime bi zatvorili jedan sportsko–obrazovni kompleks, jer smo u prethodnom periodu rekonstruisali osnovnu školu i izgradili novi sportski poligon", rekao je Tešić.

On je podsjetio da je u proteklom periodu rekonstruisana Osnovna škola "Vaso Pelagić" čime su značajno poboljšani uslovi učenja i boravka učenika u ovoj obrazovnoj ustanovi, a ukupna vrijednost ovo projekta je više od 400.000 KM.

"Realizovali smo još jedan projekat, koji se i fizički i vremenski naslanja na prvi, a to je je rekonstrukcija sportskog terena, koji je izgrađen prije 21 godinu. Vrijednost radova je iznosila 90.000 KM, a sredstva je obezbijedila opština", naveo je načelnik Pelagićeva.

Kada je riječ o vrtiću, dodao je on, Vlada Republike Srpske je prepoznala ovu aktivnost kao prioritetnu i ovaj projekat je u završnoj fazi izgradnje, a otvaranje je planirano naredne godine.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu biće završeno renoviranje dvije zgrade mjesnih zajednica Blaževac i Samarevac, a zajedno sa vjernim narodom i u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opština će pomoći završetak parohijskog doma u Mjesnoj zajednici Porebrice i objekta na novom groblju u Pelagićevu.

"Iako smo u ovoj godini asfaltirali više od 5.000 metara lokalnih i nekategorisanih puteva, u narednoj godini planiramo sredstvima iz opštinskog budžeta nastaviti sa što boljim povezivanjem naših mjesnih zajednica sa centrom opštine. Uz pomoć Vlade Republike Srpske i preduzeća 'Putevi Republike Srpske' očekujemo rekonstrukciju puta Starčevići - centar", naglasio je Tešić.

Tešić je za Srnu rekao da su opštinske vlasti posebnu pažnju posvetile putnoj infrastrukturi, svjesne koliko je taj resurs važan za ekonomski razvoj zajednice, kao i nesmetano obavljanje svakodnevnih aktivnosti stanovništva.

"Broj kilometara asfaltiranog puta, kao i broj etapa koje su realizovane su na istorijskom maksimumu. Takođe, trudili smo se redovno održavati makadamske puteve, kojih će u budućnosti biti na nivou statističke greške. U prilog tome govori podatak da smo do sada asfaltirali više od 5.000 kilometara lokalnih puteva i to je broj kojim se ponosimo", istakao je Tešić.

Napominjući da ne želi da otkriva sve planove, načelnik opštine Pelagićevo je najavio da će nastaviti sa još većom direktnom pomoći sugrađanima kroz razne mjere koje je u praksu uvela upravo aktuelna lokalna vlast - od pomoći poljoprivrednicima, besplatnog prevoza za srednjoškolce, besplatni udžbenici za školarce sa područja ove lokalne zajednice....

On je rekao da je na početku mandata posebnu pažnju posvetio identifikovanju problema i analizi zatečenog stanja u Pelagićevu, gorućim socio-ekonomskim i društvenim problemima.

"Glavni fokus nam je bio da zaustavimo odlazak mladih ljudi, da kreiramo pronatalitetne politike koja će omogućiti finansijske olakšice roditeljima/starateljima, poboljšamo uslove za obrazovanje, rast i razvoj mladog čovjeka, kao i za njegove aktivnosti. Kontinuirano smo se trudili da ostvarimo živi kontakt sa našim sugrađanima i roditeljima, te na taj način razumimo njihove potrebe. Rezultat te saradnje je nekoliko strateških i istorijskih poteza", naglasio je Tešić.

On je podsjetio da je Pelagićevo prva opština u Republici Srpskoj koja je pokrenula inicijativu za podjelu besplatnih udžbenika za sve školarce sa prostora ove lokalne zajednice, a vrijednost ove investicije na godišnjem nivou je oko 20.000 KM.

"Činjenica je da većina naših đaka svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Brčko distriktu. Do sada su troškovi prevoza predstavljali značajno finansijsko opterećenje roditeljima, te smo taj problem ocijenili kao jedno od onih gdje im naša lokalna uprava može pomoći. Za ovu namjenu iz budžeta opštine se izdvaja oko 90.000 KM", naveo je Tešić i dodao da je aktuelna vlast u Pelagićevu uvela i stipendiranje brucoša.

Prema njegovim riječima, opštinska vlast je osmislila i primijenila u praksi cijeli set mjera kao što su besplatno matursko veče, pomoć za socijalno ugrožene za odlazak na matursku ekskurziju, pomoć u obilasku destinacija koje doprinose kvalitetnijeg obrazovanja.

On je naglasio da je posebna pažnja posvećena i zdravstvu, a prvi korak koji je učinjen nakon pobjede na prošlim lokalnim izborima bio je izgradnja ambulante.

"Ova investicija, vrijednosti oko 430.000 KM, realizovana je sredstvima Vlade Srbije, Vlade Republike Srpske, UNDP-a i opštine Pelagićevo. Zgrada ambulante prostire se na površini od 217 metara kvadratnih i ima kapacitet za dva tima porodične medicine i laboratoriju", naveo je Tešić.

Takođe, dodao je on, riješili su i problem sa kojim su se stanovnici opštine Pelagićevo svakodnevno susretali, a to je nepostojanje sanitetskog vozila. Taj problem riješen je zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Japana u BiH, Vladom Republike Srpske i Domom zdravlja Bijeljina.

Tešić je naglasio da je od velikog značaja za razvoj opštine saradnja sa republičkim institucijama, prije svega, Vladom Republike Srpske koja se majčinski odnosi prema ovoj lokalnoj zajednici.

"Ako pogledamo malo u istoriju, vidjećemo da je oduvijek bilo tako. Međutim, činjenica je da je saradnja Vlade Republike Srpske i opštine Pelagićevo, koja je nastala prije 31 godinu, posebno sada na zavidnom nivou. Vlada Republike Srpske sa nesmanjenim intenzitetom nastavlja da podržava našu lokalnu zajednicu, a očigledno je i redovno fizičko prisustvo visokih zvaničnika, od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Vlade Radovana Višković", istakao je načelnik opštine Pelagićevo.

On je naglasio da bez saradnje sa institucijama Republike Srpske nema ni razvoja, te da samo zajedničkim snagama može biti poboljšan svakodnevni život stanovnika svake lokalne zajednice, pa tako i Pelagićeva.

Pratite nas i putem Vibera