Doboj

U Ritešiću predstavljena popularna ruska jela

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2023. 19:32

Miris ruskih i srpski jela širio se Ritešićem. U selu nadomak Doboja u kojem se njeguje prijateljstvo ta dva naroda, krčkala su se tradicionalna jela dvije kuhinje. Na blagoj vatri četiri sata sa više vrsta mesa, spremao se srpski kotlič

"Imamo tu mesa, malo junjetine svinjetine, malo divljači i začini i ljubav jeste", kaže Zoran Maksić, Ritešić.

Za Ruse, u srpskoj kuhinji je mnogo mesa. Njhova je, osim u Sibiru, blaža. Za spske prijatelje pripremili su prestoničku salatu, čorbu od bundeve, patlidžane sa orasima, piroške sa makom.

"I naravno će biti posebne dvije vrste torte i za kraj svega da bude šlag na tprtu bude štrudla d jabuke kako se ove u Rusiji šarlotka", kaže Vladimir Lukin, kuvar pri Ambasadi Rusije u BiH.

Kome sve to nije bilo dovoljno mogao je da se zasladi medom. Loša godina za pčelare, u Ritešić je dovela samo jednog. 

"Prinosi su bili većinom 0 ili 2 do 3 kg po košnici, kako gdje na kojoj lokaciji je neko uspio izvadit", kaže Nebojša Andrić iz Karanovca. 

Kiša nije pogodovala pčelarima, ali za Ruse, kiša je sreća. Objašnava to ruski ambasador koji rado dolati u Ritešić.

"Danas je vreme za druženje i jedna stvar po meni interestnta znate naši oponenti vek nas krive za neki maligni uticaj ali danas smo došli ovde s kulinarnim uticajem i nadam se da će sve biti ukusno", kaže Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH. 

Dočkan je aplauzom i ovacijama. Na 13. Dane meda rakije i srpsko ruskog prijateljstva nje došao praznih ruku.

"Vlada Moskve nama je donirala pomoć ovdje za potrebe vatrogasne službe odnosno vanrednim situacija", kaže Zoran Gajić, Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva.

Ovo je za nas sveto mjesto poručio je Kalabuhov. Ne samo zbog mamansitara posvećenog ruskoj svetiteljki Matroni, nego kako je rekao i zbog ljudi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.