"Slučaj Vareš“

Zbog Britanaca strahuju za pitku vodu

  • Izvor: ATV
  • 24.01.2024. 19:17

Britanska kompanija "Adriatik Metals“ devastirala je prirodu, ugrozila pitku vodu i biodiverzitete, a iza sebe ostavila pustoš. Tvrdi to Hajrija Čobo, ekološki aktivista iz Kaknja.

O svemu je javno progovorila pa su je Britanci i tužili. Pritiska se ne boji. Kaže, Britanci je neće ućutkati jer je evropsko licemjerje na primjeru Vareša i Kaknja postalo nepodnošljivo. 

"Provlače nama nekakvu zelenu energiju, hoće da gase naše termoelektrane jer njima zagađuje vazduh, a istovremeno nam donose rudnike teških metala i to preko svojih ambasadora koji to podržavaju, pa evo i preko Kristijana Šmita. Nekakva zelena energija, a mi vidimo samo zagađenje“, kaže ekološki aktivista iz Kaknja Hajrija Čobo.

Zbog zagađenja građani u Kaknju strahuju za pitku vodu. Britanci su rudnik smjestili na teritoriji Vareša, tik uz kakanjski izvor pitke vode. Nikome nije svejedno. 

Hit objava policije iz Australije:

Hit objava policije iz Australije: "Margot je pokradena, istražujemo"

Isti problem i isto pitanje muči oko 37.000 stanovnika Kaknja. Javno snadbijevanje vodom je iz otvorenog vodotoka rijeke Bukovice, a koja nastaje ulivanjem potoka sa područja opštine Vareš, mjesta na kojem su Britanci, čini se po svaku cijenu, namirisali zlato. 

Da je zabrinutost građana opravdana priznaju i u kakanjskom "Vodokom“-u. I one se plaše, kažu, kako će se britanski rudnik na teritoriji Vareša odraziti na pitku vodu u Kaknju. Zbog toga sve češće rade analize pitke vode.

Svemu smo ozbiljno pristupili. Za sada je sve uredno, uvjeravaju u "Vodokomu“. 

"Kakanj sa svojom gradskom vodovodnom mrežom (kojom upravlja javno  preduzeće), prije 'slučaja Vareš', nije imao naročitih problema sa pitkom vodom, kao što, prema posljednjim analizama, ni trenutno nema. Mišljenja smo da bi dalje određene aktivnosti (eksploatacija, izgradnja pogona, krčenje šuma itd.), mogle dodatno dovesti u opasnost normalno funkcionisanje postrojenja za preradu vode“, naveli su iz "Vodokom-a“ Kakanj.

Akcije softverskog giganta na istorijskom maksimumu

Akcije softverskog giganta na istorijskom maksimumu

Zabrinuta je i lokalna vlast u Kaknju. Bojazan se pojavila, kažu, kada su građevinske mašine vidjeli u samim vodotocima. 

"Tada nam je bio veći strah da se ne desi havarija na samoj mašini koji bi mogao kontanimirati našu vodu. Naša zabrinutost je i za sam kvantitet, količinu vode, koju imamo u tim izvorima. Sama sječa šuma za potrebe ove firme, očekivali smo da će se možda kvantitet smanjiti“, rekao je načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević.

A federalna vlada je mimo propisa i bez dozvole Pravobranilaštva uradila prenamjenu šumskog zemljišta. Po Varešu i Kaknju se šuška da sve to zapravo i ima za cilj uzurpaciju zemljišta. Sve se glasnije čuje i to da su namjere stranaca u BiH, a koje se tiču imovine, ustvari samo politička krinka kako bi se dočepali bogatstva koje skriva zemljište u FBiH, ali i Republici Srpskoj. 

"Slučaj Vareš“ prate brojni pravni propusti kojim su vlasti u zeničko-dobojskom kantonu i FBiH britanskoj kompaniji dale koncesiju. A nama je britanska kompanija "Adriatik Metals“ dala obećanje. Dostaviće nam odgovore na postavljena pitanja. To do zaključenja ovog priloga nisu uradili.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.