Aljoša Borković

ATV saznaje: Banjalučki haker uhapšen u Hrvatskoj!

Aljoša Borković, haker iz Banjaluke, uhapšen je na Graničnom prelazu Gunja na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisao Osnovni sud u Banjaluci, saznaje ATV.

Borković je 4. juna uhapsila hrvatska policija i rješenjem Županijskog suda u Vukovaru određen mu je ekstradicioni pritvor.

Banjalučki haker tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak

Banjalučki haker tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak

Potjernica za Borkovićem raspisana je 15. maja ove godine radi krivičnog gonjenja.

Njemu su na teret stavljena krivična djela iznude, unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka i ucjene.

Banjalučki haker od hrvatske ”Petrokemije” pokušao iznuditi milion kuna

Banjalučki haker od hrvatske ”Petrokemije” pokušao iznuditi milion kuna


Protiv Borkovića MUP Republike Srpske je ranije podnosio više prijava zbog ucjene u kojoj je tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

U julu prošle godine je prijavljen tužilaštvu za sajber napad u kojem je od advokata Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac. Osumnjičen je za neovlašten pristup računarima firme TRB (Tehnički remont Bratunac).

U dva navrata je prijavljivan zbog sumnje da je upadom u računare pokušao da iznudi novac od hrvatske firme ”Petrohemija”. Osumnjičen je i za pribavljalje lažnu službene legitimacije Vlade Republike Srpske, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom, koje je upotrebio kao prave.

U oktobru prošle godine prijavljen je da je pokušao da iznudi 150.000 evra od ”Klinike Kostić” iz Banjaluke. I tada se navodilo da je Borković hakovao računarski sistem ”Klinike Kostić”, da bi potom tražio da mu se u kripto valuti ”Bitkoin” isplati 150.000 evra kako bi im otključao sistem, te da ne objavi snimljeni sadržaj.

Borković se našao pod istragom MUP-a Srpske i zbog sumnje da je u aprilu 2022. godine pomagao u bjekstvu Jovanu Jošilu, kome se spremalo hapšenje u nastavku akcije ”Storidž” što je izbjegao upravo uz pomoć Borkovića.

Pratite nas i putem Vibera