Dosije

Da li je brutalan zločin u Gradačcu mogao biti spriječen?

 • Izvor: ATV
 • 13.03.2024. 07:30

Brutalno ubistvo u Gradačcu i mjesecima poslije šokira javnost. Krvaviji, jeziviji i brutalniji zločin se ne pamti. Nermin Sulejmanović ubio je svoju suprugu Nizamu Hećimović. Sve to prenosio je uživo na svom Instagram profilu. Tog 11. avgusta presudio je još dvojici ljudi.

Iako je Sulejmanović presudio i sebi detalja iz slučaja ne manjka. Tek nedavno je protiv sudije Opštinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović podignuta disciplinska tužba i u toku je zakazivanje pripremnog ročišta. Protiv nje je formiran predmet jer je odbila odrediti mjere zabrane prilaska Nizami Hećimović. A upravo je to moglo da spriječi tragediju. Bar tako ukazuju detalji iz istrage. 

Danima je trajao teror nad Nizamom. Kucala je na razna vrata. pokušavala da spasi živu glavu. Od 4. do 11. avgusta tražila je pomoć. Jedini ko joj se našao jeste njena porodica. Prolazili su kroz pakao. Nizama je pobjegla je od Nermina koji ju je pretukao. Prijavila ga je. Prvo se sakrila u Srebreniku u stanu svoga oca. Nermin je tražeći je proganjao sve koji su je znali. Ni njenu tetku nije zaobišao. 

„Četvrtog avgusta me nazvao Nermin da me pita je li Nizama kod mene, ja sam rekla da nije, da treba da dođe poslije, on mi je samo rekao da ako se čuješ sa njom javi joj da mi treba auto, pošto smo se posvađali,ja sam rekla dobro i prekinuli smo taj razgovor. Ja sam nazvala njenu sestru da pitam šta se dešava, javila se Nizama i rekla da on je on pretukao da je ona pobjegla i otišla kod tate u stan gdje se sakrila, poslije sam ja nazvala njega da mu kažem da mi se Nizama ne javlja i da ne znam gdje je“, ispričala je Zijada Pamuković, tetka ubijene Nizame.

Za to vrijeme Nizama je pokušavala da zaštiti sebe i dijete. Ipak, čini se da je birokratija u ovom slučaju imala prednost nad ljudskim životom. A strah sa kojim je Nizama živjela mnogi koji bi trebali nisu mogli da shvate. 

 „Poslije zove njena sestra da kaže da je on kod nje došao kući da pravi problema pošto je bio ubijeđen da je ona kod nje, onda smo zvali sigurnosnu kuću u Tuzli, međutim oni su rekli da ne može, da ide u Gradačac da socijalno odobri. Zvale su ali oni su rekli da Nizama dođe direktno, da uzme papire što je Nizama odbila, nije smjela da se kreće jer je on kružio po Srebreniku“, navela Pamukovićeva.

Ni to što je danima kružio tražeći Nizamu nije puno zabrinulo nadležne. Na razne adrese upućivali su Nizamu, čiji je život već tad bio ugrožen. sad je već jasno je da njenu prijavu nisu preozbiljno shvatili.

Opširnije u prilogu iz emisije "Dosije".

Pratite nas i putem Vibera

 • 20:10 Еmisija: Priča se

  '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 22:35 Večernje vijesti

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

  ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

 • 23:30 Noćni program

  Noćni program