ATV

Hapšenje Nenada Petraka

Hrvatski narko bos nabavljao kokain Bojanu Cvijetiću i optuženima u predmetu ”Transporter”

Hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narko kartela koji je u uhapšen u Turskoj, bio je jedan od glavnih dobavljača kokaina kriminalnoj grupi Bojana Cvijetića, optuženoj za šverc više od tri tone droge u predmetu "Transporter”, ekskluzivno saznaje ATV.

Kako otkriva izvor ATV-a Cvijetić je, preko aplikacije "Sky ecc", bio u direktnom kontaktu sa Petrakom, koji se koristio nadimkom ”Modrić”. Dio te kriptovane komunikacije obuhvaćen je i optužnicom koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika Dragana Mektića u ministarstvu bezbjednosti BiH, i još 17 osoba.

”Kokain je uglavnom nabavljan preko Petraka, ali i Milivoja Todorovića koji je u aplikaciji "Sky ecc” koristio nadimak ”Mr. Si". I on je sarađivao sa Petrakom, a u njihovim komunikacijama pominjale su se ogromne količine kokaina”, otkriva izvor ATV-a.

Švercovali više od tri tone droge: Potvrđena optužnica protiv Cvijetića i drugih

Švercovali više od tri tone droge: Potvrđena optužnica protiv Cvijetića i drugih

On navodi da je kriptovanu komunikaciju sa Petrakom održavao i Jelenko Knežević, takođe optuženik u predmetu ”Transporter”.

”Cvijetić je spojio Kneževića sa Petrakom, da bi njih dvojica potom preko aplikacije ”Sky ecc” dogovarali dalje preuzimanje i transport droge u BiH”, ističe izvor ATV-a

Petrak uhapšen u Istanbulu

Petrakovo hapšenje javnosti je objelodanio turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja, koji je na mreži ”X" objavio da je Hrvat ”pao” u Istanbulu u okviru policijske akcije ”Kartel 2”. U objavi je istakao da je Petrak vođa međunarodnog narko kartela koji prebacuje drogu iz Južne Amerike i distribuiše je po Еvropi.

Objavio je i video na kojem se vidi kako naoružan tim policije upada u hotelsku sobu i svladava Petraka. U sobi je zatečen sef u kojem je policija otkrila veći iznos novca i nakit.

Prema pisanju hrvatskih medija tamošnja policija i USKOK su u oktobru u zajedničkoj akciji s Njemačkom ”razbili" zločinačko udruženje od 19 ljudi, uhapšeno je njih 12, pet ih je bilo nedostupno a dvoje su u pritvoru. 

Grupa je osumnjičena da su od 12. decembra 2019. do 3. februara ove godine krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Еvropu, odakle su drogu dalje distribuisali, te su hašiš i marihuanu iz Španije krijumčarili u druge države ЕU.

Jedrilicama švercovali kokain u Еvropu

Kako piše ”Večernji list” sumnja se da je Petrak na području Hrvatske, Španije, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko djelovanje ostale članove grupe radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španije, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području Еvropske unije. Takođe je na području Španije, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša.

Cijela priča krenula je još u setpembru 2020. kada je trojac iz Hrvatske uhapšen na Atlantskom okeanu zbog prevoza gotovo tone kokaina. Jedrilica na kojoj je policija zatekla pripadnike Balkanskog kartela bila je registrovana u Hrvatskoj te je plovila pod hrvatskom zastavom. Policija je naknadno utvrdila da su još početkom 2020. iz Šibenika otplovili do Atlantskog okeana gdje su krenuli afričkom rutom od Španije do obale zapadne Afrike.

Cijela istraga kasnije je pokazala kako se droga krijumčarila od Južne Amerike u Nizozemsku, a Petrak je bio taj koji je od nepoznatih osoba u Nizozemskoj nabavljao kokain u količinama do 10 kilograma po cijeni od oko 24.000 evra po kilogramu, a kupcima u Njemačkoj ih je prodavao po oko 33.000 evra po kili. 

Evropol pohvalio akciju

Evropol pohvalio akciju "Transporter"

USKOK navodi da su po Petrakovom nalogu u Njemačkoj iznajmljeni stanovi za skladištenje droge, a vođena je i evidencija o količinama primljene i prodane droge te ostvarene zarade koja mu je dostavljana kriptovanom komunikacijom. Organizovao je i prevoz kokaina do Hrvatske. Navedeno je da su okrivljenici iz Nizozemske prokrijumčarili najmanje 7,9 kilograma kokaina vrijednog najmanje 300.363,40 evra.

Radi kontinuirane nabave većih količina hašiša i marihuane i njihovog krijumčarenja i prodaje u zemljama ЕU, Petrak je izdavao naloge za prihvat i skladištenje droge u Španiji, u iznajmljenim stanovima i industrijskim halama na području Barselone, Almerije, Alikantea, Bilbaa, Madrida, Valensije i Granade, a organizovao je i transport do kupaca. Drogu su prevozili u teretnim i priključnim vozilima s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge, koju su prevozili kupcima u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj.

Ko je optužen u predmetu ”Transporter”?

Podsjetimo, osim Bojana Cvijetića u predmetu ”Transporter” optuženi su Petar Dukić (43) zvani Piter, Milivoje Todorović (48) poznat i kao Mr. Si, Aleksandar Nikolić (32), Haris Hodžić (40), Jelenko Knežević (52), Saša Rađević (48), Mladen Milovanović (39), nekadašnji Glavni inspektor MUP-a RS, Davorin Popović (43), Goran Stojisavljević (51), Ivan Jurić (36), Dragan Kresojević (38), Slavko Brborović (58), Željko Maksimović (50), Еldin Hažbić (35), Radislav Tešić (36), Mladen Panić (42 i Siniša Bačić (34). Optužnicom su obuhvaćene i firme ”Milko" d.o.o. Laktaši, firma  ”21. maj" d.o.o. Banja Luka i ”Star-R” d.o.o. Istočno Novo Sarajevo.

Dosije donosi detalje akcije

Dosije donosi detalje akcije "Transporter": Zaplijenjeno 303kg skanka, uhapšeno 9 osoba, pretreseno 25 lokacija

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Cvijetić i ostali od početka 2019. do kraja 2021. organizovali, isplanirali i relizovali krijumčarenje 35 kilograma kokaina, iz Nizozemske i Belgije u BiH. Takođe, na teret im se stavlja i krijumčarenje od 3.000 kilograma skanka iz Albanije i susjednih zemalja, kao za i skladištenje veće količine skanka. Uhapšeni su u akciji ”Transporter” kada je MUP RS otkrio i zaplijenio oko 300 kilograma marihuane.

(Foto: Skrinšot/X)

Pratite nas i putem Vibera