Okružni sud Banjaluka

Imam koji je Srpsku nazvao ”genocidnom tvorevinom” ne razumije optužnicu

Muharem Štulanović, imam i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću koji je tokom džuma namaza Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom", izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci da ne razumije optužnicu kojom se tereti za krivično djelo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Štulanović je to rekao na ročištu za izjašnjenje o krivici, pa je sud konstatovao da se optuženi izjašnjava da - nije kriv.

Štulanovićev branilac, advokat Duško Tomić, je nakon ročišta ocijenio da je ovo politički proces i da do danas nisu dobili nijedan materijalni dokaz.

"Zamolićemo i predsjednika Milorada Dodika da nas sasluša pošto je on kreator ovog zakona na osnovu kojeg se sudi čovjek koji u džamiji svojim vjernicima kaže svoje mišljenje, i koji nije građanin Republike Srpske", rekao je advokat Tomić. 

Optužen imam iz Bihaća koji je Republiku Srpsku nazvao

Optužen imam iz Bihaća koji je Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom"

Republičko javno tužilaštvo Srpske Štulanovića tereti da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na društvenoj mreži YouTube pod nazivom „okotilo se povampireno zlo“.

U optužnici je navedeno da je govoru, između ostalog, izjavio: „Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eR eS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog...“.

"U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično đelo povreda ugleda RS i njenih naroda iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika", navedeno je u optužnici.

Pratite nas i putem Vibera