Presuda

Imam Štulanović oslobođen optužbe za nazivanje Srpske ”genocidnom tvorevinom”

Muharem Štulanović, imam i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, oslobođen je u Okružnom sudu u Banjaluci krivice po optužnici za krivično djelo povrede ugleda Republike Srpske i njenih naroda!

Radi se o imamu koji je prošle godine u svom govoru Republiku Srpsku nazvao ”genocidnom tvorevinom”!

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske na teret mu je stavilo povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika Srpske nije u skladu s Ustavom BiH, niti Еvropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

"Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano", kazao je danas sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković. 

Imam koji je Srpsku nazvao ”genocidnom tvorevinom” ne razumije optužnicu

Imam koji je Srpsku nazvao ”genocidnom tvorevinom” ne razumije optužnicu

Optužnicom, Štulanoviću je na teret stavljeno da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na društvenoj mreži YouTube pod nazivom „okotilo se povampireno zlo“.

Optužen imam iz Bihaća koji je Republiku Srpsku nazvao

Optužen imam iz Bihaća koji je Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom"

U optužnici je navedeno da je govoru, između ostalog, izjavio: „Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine ”eR eS”. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog...“.

Hodža Štulanović udario na 9. januar:

Hodža Štulanović udario na 9. januar: "Genocidna tvorevina okoćena tog dana“

"U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično đelo povreda ugleda RS i njenih naroda iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika", navedeno je u optužnici.

Na ročištu, koje je prethodilo presudi, sudija Siniša Marković je pitao tužioca Dragicu Glušac da li ostaje pri optužnici, s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

"Optužnica je potvrđena. Takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično djelo, nije obilježje krivičnog djela i riječi optuženog", rekla je Glušac.

Kasnije je dodala da bi se eventualno optužnica mogla precizirati i govoriti o krivičnom djelu izazivanje i podsticanje na nacionalnu i vjersku mržnju, ali je sudija Marković u presudi objasnio da bi ovakvo preciziranje optužnice značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno. 

Štulanović je pred sudom danas rekao da iz njega nikada nije ”izbijala mržnja”.

”Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi. Vjerovatno ćemo se vidjeti na drugom sudu",   rekao je Štulanović. 

Republički tužilac je upitala da li je to "prijetnja", ali se ubacio advokat Duško Tomić navodeći da njegov klijent vjeruje i živi za "nebeski sud".


Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.