ATV saznaje

Izručenje Darka Eleza u BiH - pitanje dana

  • 21.01.2021. 19:03

Izručenje Darka Eleza u BiH je pitanje dana - saznaje ATV. Viši sud u Beogradu je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke da on bude izručen bh. pravosuđu. 

Kako saznajemo, Ministarstvo pravde će postupiti po prvom dijelu odluke suda po kojoj Elez može biti izručen BiH. Iz Ministarstva pravde Srbije kažu da još nisu zvanično primili odluku suda.

"Ta odluka još nije pravnosnažna jer na nju stranke imaju pravo žalbe. Po pravnosnažnosti odluke Viši sud će Ministarstvu dostaviti odluku i tek nakon toga Ministarstvo će postupati u skladu sa odlukom suda", poručili su iz Ministarstva pravde Republike Srbije.

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara je poslalo molbu za izručenje Eleza, koji se sumnjiči za najteža krivična djela počinjena na teritoriji BiH. Ministar pravde, Josip Grubeša, kratko kaže da još nema nikakve zvanične informacije o odluci srpskog pravosuđa. Elezov advokat u BiH, Duško Tomić, nema dileme da će do izručenja doći veoma brzo.

"Poznato je da je sud - Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu - u jednoj tački odbio izručenje, a u drugoj tački je dozvolio izručenje i to ostavio ministarstvu pravde. Darko je istakao, meni lično, želju da ide u BiH, s tim da mu se obezbijedi sigurnost i da je spreman doći ovdje", kaže Duško Tomić, advokat Darka Eleza u BiH.

Darko Elez je uhapšen u Beogradu prije mjesec dana, po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Sarajevo, nakon čega mu je određen pritvor. BiH traži njegovo izručenje zbog postupka u predmetu "Lutka" i istrage teških krivičnih djela počinjenih na području Istočnog Sarajeva i BiH od 2017. do 2019. godine. Elez je osumnjičen i za više krivičnih djela počinjenih u periodu od 2005. do 2009. godine.

Tagovi: