Sarajevo

Kazani: Vandali na spomenik srpskim žrtvama napisali ime krvnika

  • Izvor: ATV
  • 29.09.2023. 14:14

Spomenik brutalno ubijanim Srbima na Kazanima iznad Sarajeva oskrnavljen je natpisom "Živi Caco u nama 10br".

Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a Tužilaštvo KS je djelo okvalifikovalo kao krivično djelo "Oštećenje tuđe stvari".

Za brutalna ubistva Srba osuđeno je 14 vojnika Armije RBiH. Zločine su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Oslobađajuća presuda za zločin na Kazanima

Oslobađajuća presuda za zločin na Kazanima

Ovaj spomenik podignut je 2021. godine, a na najvećem stratištu sarajevskih Srba upisano je 17 imena, a identifikovano 29 žrtava.

Spomenik je od početka predstavljao dodatnu provokaciju iz Sarajeva jer je počast ubijenima odata kao "sugrađanima" čime su pokušali da izbjegnu činjenicu da su na tom mjestu mučki ubijani Srbi.

Na ovom mjestu su tokom rata pripadnici ARBiH dovodili Srbe, ubijali ih, a potom bacali u jamu. Iako nikada zvanično nije utvrđeno koliko ih je na taj način okončalo život, a identifikovano je 29 tijela, na spomeniku je upisano 17 imena.

Nova podvala gradonačelnika Sarajeva srpskim žrtvama na Kazanima

Nova podvala gradonačelnika Sarajeva srpskim žrtvama na Kazanima

Mušan Topalović Caco bio je komandant 10. brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH, koji je pod svojom kontrolom držao jedan dio Starog Grada oko naselja Bistrik, i koji je tu počinio brojne zločine, prije svega nad srpskim civilima. Kazani je ime jame na planini Trebević koja se nalazila pod kontrolom 10. brdske brigade i koju je Caco sa svojom jedinicom koristio kao mjesto za ubijanje i kao masovnu grobnicu za svoje žrtve.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: