Korona ugovori

Maske za Institut ”Sineks laboratorija” plaćala 0,16 i 0,5 KM

  • Izvor: ATV
  • 25.03.2024. 15:03

Aleksandar Milijašević, suvlasnik firme ”FarStar Ogis medikal” iz Srpca izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci da je, nakon razgovora sa Branislavom Zeljkovićem, firmi ”Sineks laboratorija” prodao više od 300.000 maski misleći da su one namijenjene Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Milijašević je saslušan kao svjedok tužilaštva na suđenju u predmetu ”Korona ugovori”, kojim je prema navodima optužnice Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Ispričao je da je ”Sineks laboratoriji”, čiji je direktor drugooptuženi Sani Crljić, prodao 10.000 hirurških maski po cijeni od 0,16 KM. Nakon toga im je u više navrata prodao još oko 300.000 maski po cijeni od 0,5 KM.

Prema optužnici Crljić je, u dogovoru sa Zeljkovićem, prvih 10.000 maski prodao Institutu po uvećanoj cijeni od 0,69 KM, dok je maske koje je kupio za 0,5 KM prodao po cijeni od 0,89 KM.

”Naša firma je u to vrijeme bila jedina koja je proizvodila maske i čudno mi je da nas niko od vlasti nije kontaktirao da ih proizvodima za državu”, rekao je Milijašević.

Institut je nabavljao maske i za 10 KM po komadu

Institut je nabavljao maske i za 10 KM po komadu

Ispričao je da ga je početkom marta 2020. zvala žena iz IZJ i interesovala se za maske, kada joj je objasnio da njegov firma ne posluje sa javnim ustanovavama i da sve prodaju svom partneru firmi ”FarStar medikal" iz Hamburga.

”Ona se interesovala za cijenu i rekao sam da je 0,16 KM po komadu. Kasnije me zvao Zeljković i govorio da trebaju maske i ponovio sam mu što i toj ženi. On je insistirao da dođe kod mene. Nakon sastanka ponudio sam mu pomoć i da bez znanja partnera prodam 10.000 maski”, rekao je Milijašević.

Naglasio je da je Zeljković već znao cijenu i rekao mu da spremi ugovor.

”Odgovorio sam mu da mi ne poslujemo preko tendera i da treba naći neku firmu preko koje će to ići”, istakao je Milijašević.

Suđenje Zeljkoviću:

Suđenje Zeljkoviću: "Svi se radovali cijeni od 6,9 KM po maski!"

Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević svjedoku je ukazala da je u istrazi izjavio da mu je Zeljković rekao ”da će naći čovjeka preko kojeg će ići prodaja”.

”Stojim iza toga, ali mi nije rekao ime firme i čovjeka. Sutradan me zvao čovjek i predstavio se kao Sani Crljić i rekao da treba da preuzme maske za Institut po dogovoru sa Zeljkovićem”, dodao je svjedok.

Pojasnio je da je od partnera iz Njemačke kasnije dobio odobrenje da na teritoriji BiH proda oko milion maski po cijeni od 0,5 KM po komadu.

”Kada se Zeljković kasnije ponovo raspitivao za maske rekao sam mu da imam odobrenje i da mu sedmično mogu prodati 20.000 komada po cijeni od 0,5 KM. Nismo se više čuli. Poslije je došao Crljić i u više navrata sam mu od marta do juna prodao sam oko 300.000 maski”, rekao je Milijašević.

Zaštitna odijela isporučivana u vrećama za smeće!

Zaštitna odijela isporučivana u vrećama za smeće!

Na pitanje odbrane potvrdio je da nije imao dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH za promet hirurških maski u BiH. Zeljkovićev branilac Jadranka Ivanović tvrdi da je svjedok obmanuo njenog klijenta kada mu je rekao da je dobio dozvolu za prodaju maski, jer nije mogao da ih prometuje u BiH.

”Nikoga nisam obmanuo. On je zvao mene i oni su mene forsirali za maske", odgovorio je svjedok.

Ivanovićeva smatra da je ovaj svjedok komprotivovan, te da je zloupotrijebio situaciju i bez dozvole Agencije za lijekove prodavao maske.

”Maske su rađene za Njemačko tržište, a nije nabavio dozvolu za promet u BiH. To je osnovni razlog zašto Zeljković s njim nije zaključio ugovor, jer je provjerio i utvrdio da nemaju dozvolu za promet u BiH”, rekla je, između ostalog, Ivanović.

”Smatrao sam da tako ne treba”: Palija svjedočio na suđenju Zeljkoviću

”Smatrao sam da tako ne treba”: Palija svjedočio na suđenju Zeljkoviću

Crljićev branilac, advokat Željko Višić od tužilaštva je tražio da istraži nezakonitu prodaju maski koju je radila firma ”FarStar Ogis medikal".

Sličan iskaz kao i Milijašević pred sudom je dao i drugi suvlasnik firme "FarStar Ogis medikal" Mane Zatezalo, takođe navodeći da je očekivao da će Ministarstvo zdravlja doći kod njih i tražiti da proizvode maske za državu, ali da se to nije dogodilo.

Podsjetimo, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću optužnicom se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i primanje mita. Direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić optužen je za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje, direktor agencije "Travel for fan" Saša Marković za davanje mita i i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Pratite nas i putem Vibera