Saopštenje

Oglasili se iz Željeznica Srpske nakon nesreće u Dervišima

  • Izvor: ATV
  • 07.03.2024. 11:27

Iz Željeznica Republike Srpske, nakon nesreće koja se desila sinoć na putnom prelazu u banjalučkom naselju Derviši, saopšteno je da je pomenuti prelaz obezbijeđen na propisan način.

Kako su naveli, putni prelaz obezbijeđen je Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti.

"To je nivo osiguranja koji je prema zakonskim odredbama utvrđen na osnovu frekvencije saobraćaja i kategorije samog puta, na ovom dijelu ukrštanja puta i pruge“, naveli su iz Željeznica.

Iz Željeznica su dodali da su tokom 2022. godine potpisale sporazum sa gradom Banjaluka o osiguranju putnog prelaza "Podgorička“ i ukidanju dva neuslovna putna prelaza na području Banjaluke, od kojih je jedan i putni prelaz "Derviši“.

Voz udario u automobil u Banjaluci, vozilo smrskano

Voz udario u automobil u Banjaluci, vozilo smrskano

Željeznice Republike Srpske su sve svoje obaveze iz ovog sporazuma ispunile, poručeno je u saopštenju. 

"Čeka se da svoje obaveze ispuni i Grad Banjaluka, kako bi se krenulo u realizaciju planiranih aktivnosti“, dodali su u saopštenju.

Željeznice Republike Srpske, kao i bilo koje druge željeznice u svijetu, napominju u saopštenju, nisu u obavezi da svaki putni prelaz obezbijede branicima ili polubranicima, već je prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prelaza određen na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica.

U saopštenju podsjećaju da na prugama Željeznica Republike Srpske nema neobezbijeđenih putnih prelaza i da su svi putni prelazi, obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima.

"Željeznice Republike Srpske su u skladu sa Zakonom o Željeznicama, član 49 i Pravilnikom 322 o načinu ukrštanja željezničke pruge i puta, pokrenule aktivnosti na smanjenju ukupnog broja putnih prelaza, ali za to je neophodna i podrška lokalnih zajednica, koje moraju dati saglasnost prilikom ukidanja svakog putnog prelaza kao i saglasnost upravljača puta“, navedeno je u saopštenju.

Poznato stanje povrijeđenih u sudaru voza i auta u Banjaluci

Poznato stanje povrijeđenih u sudaru voza i auta u Banjaluci

Iz Željeznica podsjećaju javnost da ni u jednom vanrednom događaju nije utvrđena odgovornost Željeznica Republike Srpske, nego drugih učesnika u saobraćaju na putnim prelazima, u ovakvim slučajevima vozača drumskih vozila. 

"Iz svih ovih razloga, Željeznice Republike Srpske iznova apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno odgovorni i savjesni, poštuju saobraćajnu signalizaciju i propise prilikom prelaska preko pruge, kako bi sačuvali svoju, ali i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju“, zaključili su u saopštenju iz Željeznica Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera