OJT Trebinje: Beba sa stola pala na pod!

Nakon podizanja optužnice protiv šefa Odjeljenja ginekologije i akušerstva Univerzitetske bolnice Foča Vladimira Čančara i babice Biljane Kulić, zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći bebi J.V. iz Trebinja, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju oglasilo se saopštenjem u kojem su navedeni i detalji optužnice.

Kako navodi OJT Trebinje kobnog 19. avgusta 2022. novorođenče je, nakon porođaja, sa pomoćnog stola palo pod.

”Optužnica K.B. tereti da je 19. avgusta u UB Foča, oko 08:20 časova kao zdravstveni radnik, zaposlena na Ginekološkom odjeljenju na poslovima ginekološko-akušerske sestre, pri pružanju medicinske pomoći nakon poroda pacijenta V.J. iz Trebinja, kao babica, postupila suprotno pravilima ljekarske struke, kao posljedica koga neadekvatnog postupanja ja novorođenče ispalo sa pomoćnog stola na pod”, saopštilo je OJT Trebinje.

S druge strane šefu Ginekološkog odjeljenja UB Foča dr Vladimiru Čančaru na teret se stavlja sljedeće:

”Prilikom vršenja poroda pacijenta J.V. iz Trebinja, optuženi je postupao suprotno pravilima ljekarske struke, pa je tako, nakon što je beba pala na pod, usljed neadekvatnog postupanja babice K.B., propustio o istom obavijestiti roditelje, a nakon toga propustio i preduzeti sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu, usljed čega su kod novorođenčeta nastupile teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje”, navodi se u saopštenju.

ЕKSKLUZIVNO: Ljekar i babica optuženi zbog pada bebe u Foči!

ЕKSKLUZIVNO: Ljekar i babica optuženi zbog pada bebe u Foči!

Kao što je ATV ekskluzivno pisao ukoliko se dokaže krivica Kulićevoj i Čančaru prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora. Istraga protiv pedijatra dr Vladimira Turuntaša je obustvaljena jer je, kako saznaje ATV, u njegovom postupanju nije bilo nezakonitosti, odnosno nije bilo elemenata krivičnog djela.

U optužnici se navodi da se Kulićeva kao zdravstveni radnik, a Čančar kao ljekar nisu pridržavali pravila zdravstvene/ljekarske struke pri pružanju medicinske pomoći čime su prouzrokovali znatno pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, usljed čega je nastupila teška tjelesna povreda J.V.

”Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara (funcije centra za disanje, cirkulaciju, rada srca) zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalifikovane teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstevno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče 19. avgusta oko 18 časova prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje”, navodi se u optužnici.

Ginekologu šest mjeseci zatvora, sestri uslovna kazna za primanje mita

Ginekologu šest mjeseci zatvora, sestri uslovna kazna za primanje mita

Podsjetimo, radi se o članovima medicinskog tima koji su izvršili porođaj Jovane Vesić poslije kojeg je njena tek rođena đevojčica J.V. pala na pod. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana. Od tada beba se uspješno oporavlja, ali i dalje ide na redovne ljekarske kontrole.

Nakon što se saznalo za cijeli slučaj protiv Vladimira Čančara pokrenuta je istraga za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolovolić zbog primanja mita od 100 KM. Oboje su sporazumno priznali krivicu. Prema sporazumu Čančar će biti osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a Sokolovićeva na uslovnu kaznu od šest mjeseci, sa rokom provjere od tri godine.

Ocu bebe, koja je ispala ljekarima u Foči, kazna 5.000 KM!

Ocu bebe, koja je ispala ljekarima u Foči, kazna 5.000 KM!

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske nije aboliralo ni oca bebe Danijela Vesića koji je sporazumno osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.

Pratite nas i putem Vibera