Niš

Otac dječaka (3) koji je poparen vrelom vodom nasmrt dobio 4 godine zatvora: Imao laboratoriju za uzgoj droge

 • Izvor: Telegraf
 • 07.12.2022. 09:33

Nišlija G.S. (46), čiji je trogodišnji sin G.S. pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo 28. januara ove godine, pravnosnažno je osuđen na četiri godine zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja, municije i eksplozivnih materija. On je uhapšen novembra 2021. jer je u njegovoj kući policija pronašla improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane, pištolj i okvir sa municijom za automatsku pušku.

U vrijeme kada je trogodišnjak stradao njegov otac je bio u pritvoru, a protiv majke deteta T.S. (32) Osnovno javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu zbog zlostavljanja i zapuštanja maloljetnog lica zbog sumnje da je odgovorna što je mališan na smrt poparen velom vodom.

Kako je potvrdio njegov branilac advokat Miroslav Ristić, G.S. je sa Višim javnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivičnog djela.

- Viši sud u Nišu je taj sporazum potvrdio tako da je presuda postala pravnosnažna. Ono što ću ja kao njegov branilac pokušati da uradim je da zamolim sud da prolongira njegov odlazak na izdržavanje zatvorske kazne zbog postupka koji je pokrenut protiv njegove supruge koju takođe zastupam – objasnio je Ristić.

Trogodišnjak je preminuo u stanu svoje bake D.T. u ulici Nova željeznička kolonija nakon što se, kako su njih dvije tada kazale ekipi Hitne pomoći a zatim i policiji, popario vrelom vodom iz tuša. One su tada objasnile da je mališan izmakao njihovoj pažnji dok su hranile i oblačile ostalo dvoje djece T.S. Tvrdile su da je dječak nakon povređivanja bio živ te da su ga namazale mašću za opekotine a da su primetile da ne diše tek oko tri sata ujutro. Međutim, na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom T.S. se branila ćutanjem a njena majka, protiv koje je takođe podnijeta krivična prijava za isto djelo u redovnom postupku, je promijenila prvobitnu izjavu. Tvrdila je da ni ona ni T.S. nisu bile prisutne u vrijeme povređivanja trogodišnjaka, odnosno da su u to vrijeme bile u Centru za socijalni rad. Prema navodima D.T., njena jedanaestogodišnja ćerka je bila ta koja je kupala mališane i G.S. poparila vrelom vodom Njene navode potvrdila je i jedanaestogodišnjakinja koja ima status posebno osjetljivog svjedoka.

- Obdukcija je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tijela. Nalaz patologa doveo je u sumnju navode da je dječak bio živ još nekoliko sati nakon povrijeđivanja.

Prvo psihijatrijsko vještačenje dječakove majke obavljeno aprila ove godine pokazalo je da je ona privremeno procesno nesposobna. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva ona je poslije pet mjeseci ponovo podvrgnuta istom vještačenju koje je pokazalo da je sposobna da prati tok sudskog postupka.

Advokat Ristić predočio je da ovaj nalaz ne prejudicira krivičnu odgovornost njegove klijentkinje.

- Ustanovljeno je da je ona prilikom kritičnog događaja bila bitno smanjeno uračunljiva. Novo psihijatrijsko vještačenje znači samo da je procesno sposobna, da može da angažuje advokata, da učestvuje u postupku ali ne i da je krivično odgovorna – pojasnio je Ristić.

Krivični zakonik za djelo za koje se T.S. tereti predviđa kaznu zatvora do tri godine. Međutim, ukoliko se ustanovi da je bila neuračunljiva u vreme izvršenja krivičnog djela, izreći će joj se mjera bezbjednosti obaveznog čuvanja i liječenja u psihijatrijskoj ustanovi.

G.S. i T.S. imaju još dvoje maloljetne djece koja su nakon tragedije po odluci Centra za socijalni rad zbrinuta u hraniteljskim porodicama.

(Telegraf)

 • 20:10 Еmisija: Priča se

  '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 22:35 Večernje vijesti

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

  ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

 • 23:30 Noćni program

  Noćni program