Otvorena nova istraga: Tužilaštvo ispituje gdje je Sara?

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet i pokrenulo istragu u vezi sa slučajem smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina iz Banjaluke, koja je 2018. godine preminula u UKC Repblike Srpske.

Istraga je pokrenuta nakon otkrića Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) prikazanih u dokumentarnom filmu ”Gdje je Sara?”, a koje se tiču DNK analize posmrtnih ostataka dvije bebe za koje je vještačenjem utvrđeno da ne pripadaju biološkim roditeljima, odnosno Aleksandri Blagojević i Nataši Stijak.

”Povodom informacija objavljenih u dokumentarnom filmu ”Gdje je Sara?” na portalu Centra za istraživačko novinarsto, tužilaštvo je po službenoj dužnosti formiralo u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjera iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti”, rekla je portparol OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović.

U Tužilaštvo navode da su ranije istraživalo okolnosti liječenja Blagojevićeve, kao i samu smrt djeteta navodeći da tu nisu pronađeni elementi krivičnog djela.

”OJT Banjaluka je 05. oktobra 2021.godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Blagojević i smrti novorođenčeta 8. septembra 2018.godine, protiv UKC RS, zbog krivičnog djela nepružanje ljekarske pomoći iz člana 197. stav 5. u vezi sa stavom 1. KZ RS. Istraga je obustavljena jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo”, navode u OJT Banjaluka.

Dodaje da je na tu tužilačku odluku oštećena uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka,  koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu.

”Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan”, navode u tužilaštvu.

Tražeći Saru, njeni roditelji su morali iskopati dva tijela sa dječije parcele banjalučkog groblja na Pobrđu. U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci godišnje umre 20-ak novorođenčadi, a ako roditelji ne preuzmu njihova tijela UKC RS ih nakon obdukcije šalje Javnom poduzeću Gradsko groblje, koje ih sahranjuje pored drugih beba istih sudbina, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: