Presuda

”Plati 150.000 franaka ili ćemo ti unuku donijeti u vreći”: Šest godina zatvora za pokušaj iznude

Nikolina Šakota i Aleksandra Radulović iz Bratunca osuđene su u Okružnom sudu u Doboju na po tri godine zatvora zbog pokušaja iznude 150.000 švajcarskih franaka (267.555 KM) od M.K. iz Vukosavlja, kojoj su prijetili da će joj raskomadane u vreći donijeti sina i unuku ukoliko im ne isplati novac!

Obje su oglašene krivom da su kao saizvršioci počinili krivično djelo pokušaj iznude. Istom presudom Jovo Šakota je oslobođen od optužbe.

U presudi se navodi da su optužene 29. juna 2021. godine, u namjeri da pribave imovinsku korist, tražile M.K. i potom su joj došle pred kuću. Tu su saznali da se ona trenutno nalazi u kući svog sina u Vukosavlju. Sutradan su, u društvu sa optuženim Z.M., otišli u Vukosavlje. Rano ujutro su se raspitivali gdje tačno živi M.K. da bi joj potom došli na vrata.

”Oštećena je čula zvono i kroz prozor pitala optužene ko su i šta traže. Optuženi Z.M. je odgovorio: ”Mi vas tražimo, možete li sići ispred kuće”. Kada je oštećena otvorila vrata Z.M. joj je rekao da su oni iz Banjaluke i da joj donose loše vijesti”, navodi se u presudi.

Dodaje se da je Z.M. od žrtve potom zatražio da im isplati 150.000 švajcarski franaka.

”Rekao joj je da će joj u suprotnom u vreći, ubijene, donijeti sina i unuku. Rekao je da oni znaju u koji razred i u koju školu joj unuka ide. Optužene su gledale oštećenu i slijegale ramenima. Nakon upućenih prijetnji žrtvi je pozlilo, a optuženi su se udaljili iz dvorišta i odvezli se u nepoznatom pravcu”, navodi se u presudi.

Jovo Šakota oslobođen je od optužbe da je počinio krivično djelo tako što je kritičnog dana bio za volanom automobila ”audi”, kojim su se optuženi dovezli do kuće žrtve, te ih čekao u vozilu.

Pratite nas i putem Vibera