Presuda

Policajcu godina zatvora zbog primanja mita, kolega oslobođen

Predrag Tešanović, suspendovani policajac PU Istočno Sarajevo, osuđen je na godinu dana zatvora, dok je njegov kolega Vladan Radojčić oslobođen optužbe da su primili 300 maraka mita od državljanina Saudijske Arabije.

Presudu je izrekao Okružni sud u Banjaluci koji je pored kazne zatvora od Tešanovića oduzeo novac pribavljen krivičnim djelom. S druge strane Radojčić je oslobođen krivice jer, kako je saopštio sud, nije dokazanao da je počinio krivično djelo za koje se tereti.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva RS Tešanović i Radojčić su 3. jula prošle godine, prilikom patrolne službe, zaustavili "pežo". Nakon kontrole, vozača su pozvali da s njima sjedne u službeno policijsko vozilo i da im preda dokumente.

"Vozaču su saopštili da je počinio više saobraćajnih prekršaja, navodeći da je za te prekršaje propisana kazna u iznosu od 600 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca. Od vozača su zahtijevali da im na licu mjesta da polovinu tog iznosa da mu ne izdaju prekršajni nalog. Od oštećenog su primili 300 KM", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je vozač tražio da mu za uplatu izdaju potvrdu o plaćanju kazne, ali je policajci nisu izdali. To su, kako se navodi, pravdali time da ukoliko bude tražio potvrdu o uplati u policijskoj stanici da će mu tamo biti naplaćena cijela kazna i oduzeta vozačka dozvola na dva mjeseca. Nakon toga, oštećenom su vratili dokumente i on je nastavio svoj put, dok su policajci novac prisvojili.

"Optuženi su kao saizvršioci, u svojstvu službenih lica zahtijevali i primili poklon da u okviru službenog ovlašćenja ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti”, navodi se u optužnici.

Inače Tešanović i Radanović su nakon hapšenja u julu 2022. godine mjesec dana proveli u pritvoru. To vrijeme Tešanoviću je uračunato u kaznu. Radanović će, ukoliko presuda postane pravosnažna, moći da tuži Republiku Srpsku i da traži odštetu za vrijeme provedeno iza rešetaka.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.