Presuda

Policijskom inspektoru 32 mjeseca zatvora zbog primanja mita

Dalibor Bošnjaković, nekadašnji inspektor PU Bijeljina, nepravosnažo je osuđen u Okružnom sudu u Banjaluci na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog primanja mita!

Bošnjaković je po dvije tačke optužnice osuđen za produženo krivično djelo primanja mita od Željka Delića u iznosima od po 10.000 KM. Osim kazne zatvora sud mu je izrekao petogodišnju zabranu obavljanja policijskog posla u koju se ne računa vrijeme provedeno u zatvoru.

Sud je prihvatio i imovinsko-pravni zahtjev oštećenog Delića, pa je Bošnjaković dužan da mu isplati 10.000 KM, 15 dana od pravosnažnosti presude.

U presudi se navodi da je Bošnjaković oštećenog Delića poznavao kao oštećenog u istrazi koja se vodila protiv nekadašnjeg direktora, a sada v.d. zamjenika direktora Civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića, zbog ugrožavanja sigurnosti.

”Optuženi je iskoristio svoj službeni položaj i granice svojih ovlašćenja te je 22. decembra 2021. pozvao Delića telefonom. Nakon toga su se sastali na benzinskoj pumpi i Deliću je rekao da Novitović ugrožava njegov i život njegove porodice, što je kod njega izazvalo strah. Tražio je od njega 40.000 KM kako bi ga zaštitio od Novitovića”, navodi se u presudi.

Sin poslanika optužen za ubistvo inspektora Markovića

Sin poslanika optužen za ubistvo inspektora Markovića

Dodaje se da je Delić 23. decembra u bijeloj koverti Bošnjakoviću predao 10.000 KM na platou ispred benzinske pumpe.

Ponovo ga je zvao 15. februara 2022. godine i po istom osnovu tražio još 10.000 KM. Oko 17.25 časova sastali su se na istoj pumpi i Delić mu je predao bijelu kovertu sa 10.000 KM u označenim novčanicama. Odmah nakon primopredaju Bošnjaković je uhapšen i u pritvoru je proveo dva mjeseca. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunato mu je u izrečenu kaznu.

Bošnjaković i njegov advokat nisu prisustvovali izricanju presude. Sudija Zorica Baroš u obrazloženju presude je navela da je tužilaštvo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima dokazalo da je optuženi počinio djelo koje mu je stavljeno na teret.

”Prilikom odmjeravanja kazne sud je cijenio sve okolnosti u okviru opštih pravila o odmjeravanju kazne”, istakla je Baroš.

Policijski inspektor žrtvu zastrašivao Milanom Novitovićem!

Policijski inspektor žrtvu zastrašivao Milanom Novitovićem!

Inače, Novitović je ranije svjedočio da mu Delić duguje 109.000 KM, jer je garantovao za njega u nabavci određene robe koju nije platio. Pojasnio je da je on taj dug izmirio firmama, te da Delić taj novac sada duguje njemu. Delić ga je prijavio policiji i protiv Novitovića je vođena istraga koju je tužilaštvo obustavilo. 

Bošnjaković je, nakon potvrđivanja optužnice, otpušten iz MUP-a Srpske. Radi se o čovjeku koji je široj javnosti postao poznat po slučaju ubistva inspektora Nenada Markovića ispred kafe bara ”Džil” u Bijeljini, za koje je optužen Nikola Kokanović iz Brčkog. Bošnjaković je bio direktni svjedok ubistva, a Kokanović je i na njega pokušao da puca, ali je ostao bez metaka.

Otpušten inspektor PU Bijeljina zbog primanja mita

Otpušten inspektor PU Bijeljina zbog primanja mita



Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.