Tužilaštvo BiH

Prijetio svjedoku: Predložen pritvoru Vanji Vukoviću

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Vanji Vukoviću (39) iz Prijedora, osumnjičenom da je prijetio svjedoku u predmetu ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

U Tužilaštvu BiH navode da je pritvor predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Vuković mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi ponovo mogao da počini ili dovrši započeto krivično djelo.

”Osumnjičeni Vuković pod istragom je Tužilaštva BiH i policijskih agencija i sumnjiči se za ometanje istrage, odnosno da je upućivao prijetnje i zastrašivanja svjedoku u predmetu organizovanog kriminala, tražeći da promjeni iskaz. Radi se o svjedoku koji je dao iskaz u predmetu protiv optuženog Dalibora Railića i drugih, a naročito na okolnosti teškog ubistva Radenka Bašića, načelnika prijedorske krim policije”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Vanja Vuković uhapšen zbog prijetnji svjedoku u predmetu ubistva Radenka Bašića

Vanja Vuković uhapšen zbog prijetnji svjedoku u predmetu ubistva Radenka Bašića

Dodaju da je Vuković uhapšen nakon što su prikupljeni dokazi o njegovim nezakonitim aktivnostima, a na teret mu se stavlja da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Vuković je prijetio svjedoku tužilaštva koji je već saslušan pred Sudom BiH, što je oštećeni ispričao u sudnici predmetnom vijeću. Vuković je nakon toga naprasno ”nestao” iz BiH i bio je nedostupan istražnim organima sve dok se prije nekoliko dana nije pojavio u Prijedoru nakon čega je uhašen.

Inače, Vuković je poznat kao višestruki prestupnik, a operativno važi za člana Railićieve kriminalne grupe. Zajedno su bili optuženi da su u junu 2018. noževima izranjavali Mihajla Stupara zvanog Šmit jer ih je navodno ”drukao” policiji, ali su u sudskom postupku oslobođeni krivice. Tome je doprinijela i činjenica da Stupar nije mogao da svjedoči protiv njih budući da je u martu 2021. godine brutalno ubijen u prijedorskom naselju Raškovac. Za zločin je optužen Marko Momić, koji takođe važi za člana Railićeve kriminalne grupe.

”Bašić primjetio da ga prati maskirani čovjek, ali zbog skromnosti tome nije pridavao pažnju”

”Bašić primjetio da ga prati maskirani čovjek, ali zbog skromnosti tome nije pridavao pažnju”

Vuković je u decembru 2018. godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog šverca oko kilograma heroina. Droga je pronađena u filteru za vazduh u automobilu ”pasat”. Prethodno je odležao dvije i po godine zatvora jer je 2006. godine minirao automobil tadašnjeg načelnika Sektora za suzbijanje narkotika CJB Banjaluka Gorana Mikanovića iz Prijedora.


Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film