Sud BiH

Samardžija još dva mjeseca iza rešetaka

  • Izvor: ATV
  • 11.01.2024. 12:09

Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor Mladenu Samardžiji koji je početkom decembra prošle godine uhapšen na Jahorini, a koji je okarakterisan kao do sada najtraženiji bjegunac.

– Sud je 10. januara u predmetu Mladen Samardžija i drugi prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim je osumnjičenom Mladenu Samardžiji produžen pritvor za naredna dva mjeseca te isti po ovom rješenju može trajati najkasnije do 9. marta  ili do nove odluke Suda – rekli su iz Suda BiH.

Samardžija je 11. decembra uhapšen u okviru akcije “Tokio”, a terete ga za počinjenje krivičnog djela “Organizovani kriminal”, u vezi s krivičnim djelom “Neovlašteni promet opojnim drogama”, “Pranje novca” i krivično djelo “Ometanja rada pravosuđa”.

Međunarodna policijska agencija Еuropol objavila je svoje informacije o hapšenju Mladena Samardžije, koji je navodno pripadnik kavačkog klana, odnosno kako iz ove agencije ističu, “vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokaina i heroina”.

Ko je ''gubio'' dokaze o Samardžiji i da li je bjegunac imao zaštitu?

Ko je ''gubio'' dokaze o Samardžiji i da li je bjegunac imao zaštitu?

Iako ga je Slovenija uvrstila na listu 50 najtraženijih bjegunaca Еvropske unije (eumostwanted.eu), Samardžija je u BiH uživao slobodu, kao i svi građani. Znajući da ga državljanstvo BiH štiti od izručenja, nije se krio, već se otvoreno kretao i živio na relaciji Banjaluka - Sanski Most. 

Dobro upućeni izvori otkrivaju da je Samardžija iz Slovenije pobjegao 2021. godine, nakon što ga je tamošnja policija osumnjičila da se nalazi u vrhu kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge. Čim su pohapšeni kuriri, s kojima je sarađivao, Samardžija je ”digao sidro” i sklonio se u BiH.

Otvorio firmu u Sanskom Mostu

”Zahvaljujući porijeklu majke, koje vuče sa područja Sanskog Mosta, upisao se u Matičnu knjigu državljana BiH, te legalno dobio dokumenta. Uživao je sve slobode i 2022. je na svoje ime otvorio firmu "Luxera Rent" d.o.o. Sanski Most koja se bavi iznajmljivanjem automobila. Usluge te firme su dostupne u više gradova u Srpskoj”, navodi izvor iz istrage.

Od dolaska u BiH Samardžija je bio predmet interesovanja istražnih organa. Međutim, kako nije bilo osnova za njegovo izručenje Sloveniji ili procesuiranje u BiH, po Interpol potjernici nije ni hapšen. Čak i kada je u septembru prošle godine uhapšen na Palama sa 58.000 evra u kešu, pušten je na slobodu.

Еvropol se oglasio o hapšenju Samardžije!

Еvropol se oglasio o hapšenju Samardžije!

Dok se Samardžija ”šepurio” po Banjaluci novu istragu protiv njega pokrenuli su Tužilaštvo BiH i Uprava za organizovani i teški kriminalitet (UOTK) MUP-a Republike Srpske. Ta istraga, koja je vođena više od godinu dana, rezultirala je hapšenjem prije dva dana u akciji ”Tokio” zbog sumnje da je nastavio da rukovodi kriminalnom grupom koja je krijumčarila velike količine droge sa područja Južne Amerike i Еvropske unije u BiH i susjedne zemlje.

Planiranje napada na inspektora UOTK

Dokumentovana su mu i nova krivična djela. MUP Srpske je saopštio da je osumnjičen i za ometanje rada pravosuđa. Kako saznaje ATV radi se o pripremanju napada na inspektora UOTK.

Samardžija namjeravao napasti porodicu inspektora MUP-a Srpske? Pogledajte dio ročišta

Samardžija namjeravao napasti porodicu inspektora MUP-a Srpske? Pogledajte dio ročišta

”Došlo se do saznanja da je Samardžija angažovao čovjeka da prikuplja informacije o inspektoru MUP-a Republike Srpske. Skupljao je podatke o njegovim navikama, porodici, adresi na kojoj živi, vozilu koje koristi i slično, a navodno je tražio i izvršioca koji bi počinio napad”, rekao je izvor ATV-a. 

Pratite nas i putem Vibera