Čedomir Vukadin

Srbina uhapsili u splitskom sudu dok je čekao oslobađajuću presudu

  • Izvor: SRNA
  • 24.04.2024. 15:13

Hrvatska policija uhapsila je Srbina Čedomira Vukadina (65) rodom iz sela Vrbnika kraj Knina zbog navodno počinjenog ratnog zločina, i to u zgradi Županijskog suda u Splitu za vrijeme dok se branio sa slobode na drugom suđenju po ranijoj optužbi, takođe zbog navodnog ratnog zločina iz istog perioda, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Po "Veritasovim" saznanjima, hapšenje se desilo na osnovu policijske krivične prijave prije nego što je objavljena očekivana oslobađajuća presuda za djelo za koje mu se sudilo po optužnici Županijskog tužilaštva u Splitu iz 2015. godine.

Iz "Veritasa" podsjećaju da je Policijska uprava šibensko-kninska saopštila da se dvojica osumnjičenih muškaraca, jedan 76-godišnjak i jedan 65-godišnjak (Čedomir Vukadin), terete da su od januara do decembra 1993. godine u svojstvu komandanta i zamjenika komandanta 1. bataljona 75. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Krajine (RSK) počinili ukupno 28 krivičnih djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na štetu hrvatskog civilnog stanovništva.

Sin generala Talića za ATV: Priznanje znak da Banjaluka i građani Srpske ne zaboravljaju značaj njegovog djela

Sin generala Talića za ATV: Priznanje znak da Banjaluka i građani Srpske ne zaboravljaju značaj njegovog djela

Nakon hapšenja Vukadin je predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok osumnjičeni sedamdesetšestogodišnjak nije dostupan pravosudnim tijelima Hrvatske, navode iz "Veritasa".

Istražni sudija Županijskog suda u Splitu odredio je Vukadinu istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom na to da ima prebivalište u Srbiji, čije državljanstvo takođe posjeduje pored hrvatskog.

Prema podacima hrvatskog tužilaštva iz maja 2023. godine, zbog zločina počinjenih u takozvanom "domovinskom ratu" krivični postupak je u protekle tri decenije pokrenut protiv ukupno 4.000 lica.

Cvijanović: Banjaluka uvijek bila na braniku slobode

Cvijanović: Banjaluka uvijek bila na braniku slobode

Od tog broja pravosnažno ili nepravosnažno osuđeno je 707 lica, trenutno se pred nadležnim sudovima vodi krivični postupak protiv 499, a istraga protiv 139 lica.

U hrvatskim zatvorima trenutno se zbog krivičnog djela ratnih zločina nalazi 25 lica srpske nacionalnosti, od kojih je 14 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presude, navode iz "Veritasa".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok