Majka preuzela nalaz

Stigli rezultati obdukcije bebe koja je preminula u bolnici u Sremskoj Mitrovici

  • Izvor: Telegraf
  • 23.01.2024. 12:15

Obdukcija bebe Еlene, čija majka Marica Mihajlović optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, završena je, a Marica Mihajlović je sa suprugom preuzela nalaz i rekla da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.

Telegraf je imao uvid u obdukcioni nalaz u kome se navodi da je smrt djevojčice nastupila u 4 časa i 38 minuta, opisuje se cijeli tok događaja.

„Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Еleni je nagnječena i glava“, otkrila je Marica, piše Telegraf.

„Na osnovu kliničkog toka i prispjelog obdukcionog nalaza, mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usljed teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posljedičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma“, piše u zaključku sudskih obducenata.

Kraj potrage za srpskim vozačem Danijelom, uhapšen u velikoj policijskoj akciji

Kraj potrage za srpskim vozačem Danijelom, uhapšen u velikoj policijskoj akciji

Marica Mihajlović je otkrila i da njihova porodica treba da kontaktira advokata, te da neće stati dok se ne istjera pravda i doktor M.M. bude kažnjen.

„Voljela bih da se sve ovo riješi što prije, treba i da kontaktiramo advokata, nećemo stati dok se doktor ne kazni“, rekla je.

Podsjetimo, nakon ispovijesti Marice Mihajlović i Jelene Ivković, koje su hrabro podijelile svoja iskustva o akušerskom nasilju, javnost u Srbiji sada sve više postavlja pitanja o stanju u porođajnim salama. Ovaj ozbiljan problem privukao je pažnju ne samo građana već i nadležnih institucija, a broj optužbi za neprimjereno ponašanje medicinskog osoblja u porođajnim salama bilježi zabrinjavajući porast.

Teška saobraćajka, povrijeđenima se ukazuje pomoć

Teška saobraćajka, povrijeđenima se ukazuje pomoć

Slučaj doktora iz Sremske Mitrovice, čije postupke je istraživala inspekcija Ministarstva zdravlja nalazi se u fokusu javnosti. O tome šta su otkrili i kakve su mjere preduzete, kao i zašto Ljekarska komora Srbije ostaje nijema u vezi s ovim slučajem u emisiji “Uranak” govorila je ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić.

„Izvršen je unutrašnji stručni nadzor, koji nije dao svoj zaključak. Naime, kolege koje su obavljale stručni nadzor tražile su da svi učesnici, uključujući i načelnika odjeljenja, kao i svi prisutni tokom porođaja, daju izjave. Oni su dostavili izjave, ali inspekcija još uvijek nije donijela svoj zaključak. Danas su im postavljeni rokovi da dostave sve izjave, nakon čega će inspektorka Ministarstva zdravlja iznijeti svoje mišljenje. Ipak, u ovakvim situacijama uvijek je preporučljivo sprovesti objektivan stručni nadzor“, rekla je Grujičić.

Pratite nas i putem Vibera