Sprečavanje dokaza

Sud potvrdio optužnicu protiv Vasvije Vidović

  • Izvor: SRNA
  • 25.04.2024. 10:21

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv sarajevskog advokata Vasvije Vidović za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, jer je prikrila mobilni telefon optuženog bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

U optužnici se navodi da je Vidovićeva 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ u Istočnom Sarajevu po pozivu uhapšenog Debeveca da ga u svojstvu advokata zastupa u krivičnom postupku.

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama bez prisustva policijskih službenika, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije.

Kako se navodi, svjesna svojih protivpravnih radnji s ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH i znajući da mobilni telefoni osumnjičenih privremeno treba da budu oduzeti po naredbi Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osman Mehmedagić Osmica uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i falsifikovali službene isprave.

Istraga u odnosu na Debeveca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina