Sud BiH

Švercovali više od tri tone droge: Potvrđena optužnica protiv Cvijetića i drugih

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika Dragana Mektića u ministarstvu bezbjednosti BiH, još 17 osoba i tri pravna lica kojom se terete za organizovani kriminal i šverc više od tri tone droge, pranje novca i druga krivična djela.

Osim Cvijetića optuženi su Petar Dukić (43) zvani Piter, Milivoje Todorović (48) poznat kao Mr. Si, Aleksandar Nikolić (32), Haris Hodžić (40), Jelenko Knežević (52), Saša Rađević (48), Mladen Milovanović (39), nekadašnji Glavni inspektor MUP-a RS, Davorin Popović (43), Goran Stojisavljević (51), Ivan Jurić (36), Dragan Kresojević (38), Slavko Brborović (58), Željko Maksimović (50), Еldin Hažbić (35), Radislav Tešić (36), Mladen Panić (42 i Siniša Bačić (34).

Optužnicom su obuhvaćene i firme ”Milko" d.o.o. Laktaši, firma  ”21. maj" d.o.o. Banja Luka i ”Star-R” d.o.o. Istočno Novo Sarajevo.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Cvijetić i ostali od početka 2019. do kraja 2021. organizovali, isplanirali i relizovali krijumčarenje 35 kilograma kokaina, iz Nizozemske i Belgije u BiH.

Takođe, na teret im se stavlja i krijumčarenje od 3.000 kilograma skanka iz Albanije i susjednih zemalja, kao za i skladištenje veće količine skanka. Uhapšeni su u akciji ”Transporter” kada je MUP RS otkrio i zaplijenio oko 300 kilograma marihuane. 

”Za međusobnu komunikaciju i dogovaranje koristili su posebno podešene mobilne telefone s instaliranim aplikacijama ”Sky Еcc" i "Anom", namijenjene za ostvarivanje zaštićene, kriptovane komunikacije, u kojim su dogovarali vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje opojne droge i akciznih proizvoda, te u neposrednim kontaktima dogovarali vrijeme, mjesto i način preuzimanja, prevoza, prenosa i primopredaje opojne droge i novca", saošptio je Sud BiH.

Dodaju da su novac od droge Cvijetić, Dukić, Nikolić i Rađević stavljali u legalne novčane tokove pomoću optuženih firmi, dok su pomoću bližih srodnika kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu, prikrivajući prirodu nezakonito stečenog novca.


Pratite nas i putem Vibera