Kantonalno tužilaštvo

U Osteradala ispalili 26 hitaca: Šveđani optuženi za ubistvo u Sarajevu

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv El Oweiti Abdel Majida, Hedberg Oliver Petera i Konrad Tylusa zbog ubistva švedskog državljanina Harisa Osterdala i pokušaja ubistva Еlvira Mutića u Sarajevu.

Optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16 sati i 25 minuta u sarajevskoj opštini Ilidža usmrtili jednog državljanina Švedske, a drugog ranili.

”Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električni bicikl i nabavili automat sa prigušivačem. Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio Osterdal” saopštilo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

U pucnjavi u Sarajevu likvidiran vođa narko mreže Haris Osterdal

U pucnjavi u Sarajevu likvidiran vođa narko mreže Haris Osterdal

Dodaju da je optuženi Hedberg Oliver Peter parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električni bicikl, na koje su optuženi El Oweiti Abdel Majid i Konrad Tylus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili Osterdal i Mutić.

”Optuženi Tylus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a El Oweiti Abdel Majid je iz automata ispalio oko 30 hitaca u Osterdala i Mutića. Osterdala je pogodilo 26 hitaca i na mjestu je preminuo, dok je Mutić zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka”, navodi se u optužnici.

Еkskluzivno: ATV u posjedu fotografije ubica Harisa Osterdala

Еkskluzivno: ATV u posjedu fotografije ubica Harisa Osterdala

Optuženi Tylus i El Oweiti su potom pobjegli u Republiku Srpsku i na Palama su ih uhpasili pripadnici MUP-a Republike Srpske. Oliver Peter je uhapšen na području Sokoca.

”Postupajuća tužiteljka je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza”, navode u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu.


Pratite nas i putem Vibera