Aljoša Borković

Upao u računare TRB-a: Nova prijava protiv banjalučkog hakera

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je tužilaštvu novu prijavu protiv banjalučkog hakera Aljoše Borkovića zbog neovlaštenog pristupa računarima firme TRB (Tehnički remont Bratunac).

U MUP Srpske navode da je izvještaj podnesen Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da je A.B. počinio krivično djelo neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

”Za navedenog postoji osnov sumnje da je tokom 2020. godine korištenjem lažnog naloga elekronske pošte dovelo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica iz Bratunca, koje je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru oštećenog i vršenje drugih radnji kao što je prebacivanje datoteka/podataka sa i na kompjutere oštećenog pravnog lica”, navodi se u saopštenju.

U MUP-u Srpske upozoravaju građana da ne ostvaraju sumnjive mejlove, te da u slučaju bilo kakve  sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Banjalučki haker tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak

Banjalučki haker tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak

Protiv Borkovića je MUP Srpske je dosada podnio više prijava, ali je on nedostupan istražnim organima i sumnja se da je u Srbiji. Prije dva dana Borković je prijavljen zbog sumnje da je sredinom 2021. godine ”upao” u računar Ivana Begića, od koga je potom tražio 500.000 evra da u javnosti ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

U julu prošle godine je prijavljen tužilaštvu za sajber napad u kojem je od advokata Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac.

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

U dva navrata je prijavljivan zbog sumnje da je upadom u računare pokušao da iznudi novac od hrvatske firme ”Petrohemija”. Osumnjičen je i za pribavljalje lažnu službene legitimacije Vlade Republike Srpske, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom, koje je upotrebio kao prave.

Banjalučki haker od hrvatske ”Petrokemije” pokušao iznuditi milion kuna

Banjalučki haker od hrvatske ”Petrokemije” pokušao iznuditi milion kuna

U oktobru prošle godine prijavljen je da je pokušao da iznudi 150.000 evra od ”Klinike Kostić” iz Banjaluke. I tada se navodilo da je Borković hakovao računarski sistem ”Klinike Kostić”, da bi potom tražio da mu se u kripto valuti ”Bitkoin” isplati 150.000 evra kako bi im otključao sistem, te da ne objavi snimljeni sadržaj.

Banjalučanin više puta prijavio da su postavljene bombe u

Banjalučanin više puta prijavio da su postavljene bombe u "Bizaru" i "Kafani"


Borković se našao pod istragom MUP-a Srpske i zbog sumnje da je u aprilu 2022. godine pomagao u bjekstvu Jovanu Jošilu, kome se spremalo hapšenje u nastavku akcije ”Storidž” što je izbjegao upravo uz pomoć Borkovića.

Pratite nas i putem Vibera