SIPA

Velika policijska akcija u BiH, devet uhapšenih

  • Izvor: ATV
  • 06.02.2024. 11:34
  • 14:36

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u uhapsili su devet osoba u sklopu operativne akcije "Zip" protiv krijumčarenja ljudi, a pretreseno je 13 lokacija na području Tuzlanskog kantona.

Ovo je potvrđeno iz SIPA, odakle su naveli su da pretreseni poslovni i stambeni objekti i pokretne stvari na 13 lokacija na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja.

„Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupka“, navedeno je iz SIPA.

Istovremeno u okviru ove akcije, policijski službenici MUP-a Hrvatske, na svom području provode operativnu akciju kodnog naziva „Veliki transport" usmjerenu na borbu protiv  ilegalnih migracija.

Operativna akcija „Zip" provedena je po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, MUP-a Tuzlanskog kantona, te uz operativnu podršku Еuropola.

Takođe, nakon višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Еuropola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 lica državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Еvropske unije. Krijumčarenje je vršeno tako što su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namijenjene za evropsko tržište.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.