PU Banjaluka

Zapljene velike, a oštre kazne izostaju

  • Izvor: ATV
  • 25.11.2023. 19:20

297 osoba za 10 mjeseci uhapšeno je zbog droge - podaci su to Policijske uprave Banjaluka.

Njih 53 zbog krivičnog djela, a 244 zbog prekršaja. U tom periodu sprovedeno je devet akcija u kojima je zaplijenjeno više od 11 kilograma marihuane, dva kilograma kokaina, ali i veće količine hašiša, spida i ekstazija. 

Bez obzira na velike količine zapljene, oštre kazne izostaju. Pa su tako na primjer Milan Đukić i Boris Pavlović, kod kojih je pronađeno ukupno pet kilograma droge, kako saznajemo, osuđeni na po godinu zatvora. Riječ je o akcijama kodnog naziva "Modus" i "Polo" u kojima su oduzeti narkotici, novac, ali i oružje. 

Samo u akciji "Polo“ pronađeno je više od 60.000 KM i komplenta laboratorija za  proizvodnju droge. 

"U okviru ove akcije pronađeno je oko 1.300 grama  marihuane, oko 550 grama hašiša, 45 grama kokaina. Pronađeno je i naoružanje i municija. Takođe, pronađena je i laboratirija za uzgoj i proizvodnju droga“, kaže načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić.

Kokain, novac, marihuana, zaplijenjeni su u akciji "Modus“. Međutim, kazna za sve to je jedna godina.

"Što se tiče operativne akcije kodnog naziva 'Modus' ona je realzivana u februaru, i tu je lišeno slobode jedno lice, zaplijenjeno je oko tri kilograma marihuane, 128 grama kokaina. Pronađeno je i oko 2.000 KM i oko 1.400 evra“, kaže načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić.

O kakvim kaznama je riječ poznato je i pravnicima. Međutim, kažu, nije samo problem u represiji nego i u prevenciji. Tom problematikom treba svi da se više pozabave i to na višim nivoima, jer za drogom sve češće posežu i maloljetnici. 

"Represija jeste efikasna mjera ali se uglavnom kažnjavaju ovisnici a nikako ko je izvršio promet i proizvodnju i ti ovisnici koji budu godinu-dvije u zatvoru izađu ponovo, upotrebljavaju drogu oni su ponavljači i opet mi njih kažnjavamo, međutim, nema jedne sinhronizovane aktivnosti društva u sprečavanju te društvene pojave“, kaže advokat Mirko Dabić.

Da na sprečavanju radi policija, pokazuju njihovi rezultati. Pojačane su akcije, pa je zato veći i plijen. Međutim, gorak ukus ostavlja to što su im uhapšeni dobro poznati od ranije, jer nakon kratke ili otkupljene kazne, nastave samo gdje su stali. 

Pratite nas i putem Vibera