Korona ugovori

Zaštitna odijela nabavljali za 21.50 KM i preprodavali IJZ-u za 50 KM po komadu

  • Izvor: ATV
  • 08.04.2024. 14:10

Turistička agencija ”Travel for fan” nabavljala je zaštitna odijela za 21,50 KM po komadu i preprodavala ih Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske za 50 KM po komadu!

To je na nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženima u predmetu ”Korona ugovori” ispričao svjedok tužilaštva Davor Maksimović, vlasnik firme za poslovni konsalting koja se ujedno bavi i trgovinom.

On je u sudnici pojasnio da je zaštitna odijela za 14,50 KM po komadu (bez PDV) nabavljao od firme ”Еkofarm” iz Gacka, vlasništvo Dragutina Pavlovića, te da ih je za 21,50 KM prodavao agenciji ”Travel for fan”, čiji je direktor optuženi Saša Marković.

”Marković mi je u telefonskom razgovoru govorio da ima veliki posao i pitao može li se obezbijediti kredit, jer su mu trebala sredstva da to finansira. Mislim da se radilo o zaštitnim maskama i odijelima koja je trebalo da se uvezu iz Kine”, rekao je Maksimović.

On kaže da mu je desetak dana kasnije vlasnik ”Еkofarma” poslao sliku zaštitnih odijela, navodeći da se prave u BiH i pitao je mogu li se kome prodati.

”Sjetio sam se Markovića pa sam mu poslao fotografiju odijela. On je rekao da obezbjedim uzorke i kada ih je vidio tražio je da se prepravi odnosno doda preklop preko rajsferšlusa, te da mu treba što hitnije. Naručio je 30.000 komada i isporuke su išle u etapama. Odijela koja su isporučena u posljednjoj etapi bila su nešto jevtinija jer sam dobio rabat”, rekao je Maksimović.

On kaže da je znao da su odijela išla Institutu, ali u početku nije znao po kojoj cijeni i kasnije je saznao da se radilo o 50 KM po komadu. Potvrdio je da je ista odijela i on drugima prodavao po 50 KM, a među kupcima je bi i Dom za stara lica.

Vlasnik ”Еkofarma” Dragutin Papović posvjedočio je da je njegova firma odijela nabavljala po cijeni od 11 KM, a prodavali za 14 KM bez PDV.

Podsjetimo, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću optužnicom se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i primanje mita. Direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić optužen je za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje, direktor agencije "Travel for fan" Saša Marković za davanje mita i i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Zbog zloupotreba u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije korona virusa, kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Suđenje je počelo 6. februara prošle godine.

Pratite nas i putem Vibera