VSTS

Zbog slučaja ”Golić” podnesena disciplinska tužba protiv tužioca

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH podnijela je disciplinsku tužbu protiv Aleksandra Simonovića, okružnog javnog tužioca iz Banjaluke, zbog propusta u krivičnom predmetu protiv dr Darka Golića, potvrđeno je za ATV.

U Kancelariji disciplinskog tužioca za ATV kažu da je pritužba, iz koje je proizašao disciplinski postupak, formiran po službenoj dužnosti i to zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti.

Doktor Golić pravosnažno oslobođen optužbe za polno uznemiravanje pacijenta

Doktor Golić pravosnažno oslobođen optužbe za polno uznemiravanje pacijenta

”Vezano za vaš upit, želimo vas informisati da je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS BiH podnijela disciplinsku tužbu protiv Aleksandra Simonovića zbog disciplinskog prekršaja iz člana 57. tačka 8. Zakona o VSTS-u BiH. Disciplinska tužba je podnesena 8. aprila 2024. godine, zbog čega odluka u disciplinskom predmetu još nije donesena”, navode u Kancelariji disciplinskog tužioca.

Prema njihovim evidencijama protiv tužioca Simonovića ranije nije vođen disciplinski postupak.

Podsjetimo, nekadašnji načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske dr Darko Golić je pravosnažno oslobođen optužbe za polno uznemiravanje pacijenta.

Zapravo, donesena je odbijajuća presuda nakon što je Golićeva odbrana ukazala da predmetni tužilac Aleksandar Simonović nije podnio Prijedlog za krivično gonjenje optuženog, u zakonskom roku od tri mjeseca.

Budući da je Goliću optužnicom na teret stavljeno krivično djelo koje se goni po prijedlogu oštećenog, Osnovni sud u Banjaluci nije imao drugu mogućnost nego da odbije optužnicu. Tu presudu je potvrdio i Okružni sud u Banjaluci.

Polno uznemiravanje: Održano žalbeno ročište dr Darku Goliću, tužilac se nije pojavio!

Polno uznemiravanje: Održano žalbeno ročište dr Darku Goliću, tužilac se nije pojavio!

Golića je optužnica teretila da je 19. januara 2020. godine polno uznemiravao pacijenta M.Đ. koji je zbog povrede glave 40 dana ležao u komi na Klinici za anesteziju i intezivno lečenje, tako što je pacijenta ljubio u lice i glavu.

U početku istage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, ali je djelo kasnije prekvalifikovano u polno uznemiravanje.


Pratite nas i putem Vibera