Zelengora

Golijanin spašen zahvaljujući policajcu koji je pronašao tablicu

Siniša Golijanin, direktor KPZ Foča, koji je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na Zelengori, u kojoj je poginuo direktor Studentskog doma Foča Dalibor Pljevaljčić, sa terencem "toyota rav 4" sletjeli su u provaliju duboku 120 metara!

Spaseni su zahvaljujući ekipi Gorske službe spasavanja Republike Srpske, spasilačke ekipe ”Wolf", Jedinici Žandarmerije, te policajcu PS Kalinovik koji je, u obilasku terena, u šumi uočio registarsku oznaku i na osnovu nje uspio da locira mjesto nesreće i automobil u provaliji.

Kako saznaje ATV Golijanin i Pljevaljčić su u petak 22. septembra boravili na Zelengori i kući su krenuli oko 23 časa. U povratku su, pod nepoznatim okolnostima, "toyotom" sletjeli s makadamskog puta u provaliju, okruženu gustom šumom.

Budući da se u petak naveče nisu vratili kućama, njihove porodice su alarmirale policiju. Obojica su, zbog nepostojanja signala mobilnog telefona, bili nedostupni i praktično se nije znalo gdje se nalaze.

U obilazak terena otišao je policajac PS Kalinovik, inače iskusni planinar, koji je u nedjelju locirao vozilo na lokalitetu Džafer Potok, nekoliko kilometara iznad Orlovačkog jezera.

"Policajac je, u obilasku terena, uočio registrasku tablicu automobila koja je, najvjerovatnije, spala s vozila prilikom slijetanja. Ispostavilo se da je automobil sletio u provaliju i zaustavio se na 120. metru. Policajac je stupio u kontakt sa preživjelim, koga je zatekao u blizini automobila", rekao je za ATV načelnik Gorske službe spasavanja Republike Srpske Nenad Ikonić.

On kaže da je policajac nakon toga izašao iz šume, kako bi došao do signala i obavijestio stanicu. Odmah je organizovana akcija spasavanja.

"Nakon što smo dobili informaciju, spasilačke ekipe su na licu mjesta bile u roku od sat i 20 minuta. To je težak teren, pa smo koristili alipinističku opremu i užad. Nažalost, jedna osoba je poginula, a nakon evakuacije druga osoba je prevezena u bolnicu. Dvije noći i cijeli dan je proveo na otvorenom. Bio je u teškom stanju. Po pronalasku mi smo ga utoplili i već je bio u stanju hipotermije", rekao je Ikonić.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić rekao je ranije za ATV da je Siniša Golijanin primljen u nedjelju u kasnim popodnevnim satima sa teškim povredama grudnog koša. 

"Terapijski, dijagnostički je zbrinut u Univerzitetskoj bolnici Foča i njegovo stanje je zasada stabilno", rekao je Marić.


Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.